Работниците от ВМЗ-Сопот ще разчитат на храна от Българския червен кръст

Разплакана жена подарява вечерята си на Борисов, деца издигнаха плакат: ”Гладни сме”

Сн. БГНЕС

Около 2 000 души се включиха в събота в протестното шествие на работниците от ВМЗ-Сопот, които не са взимали заплати от месеци.  От септември досега работниците са получили едва по 60 лева.

Шествието беше водено от деца на служителите, които носеха плакат с надпис: "Гладни сме", съобщи  БГНЕС.

Работниците заплашиха, че ако до края на работния ден няма решение на проблема им, ще преместят протеста си в София пред сградите на Министерството на икономиката,енергетиката и туризма и на Министерския съвет.

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви пред протестиращите, че още днес пристигат тонове храни от Българския червен кръст  за ”бедстващите” му съграждани. Личев обяви пред протестиращите, че на база отправено искане ръководството на ВиК- Пловдив няма да спира водата на длъжници, работещи във ВМЗ. Отправено е и искане към EVN да бъде пуснат токът, спрян поради неплатени сметки за електроенергия, на семействата на работещите в завода.

В края на протеста една разплакана жена излезе на микрофона и подари своята вечеря на Делян Добрев и Бойко Борисов. Тя я беше опаковала грижливо в торбичка.

Вечерята се състои от филия хляб, поръсена с чубрица, и една глава червен лук. Тя заяви, че с това се храни от доста време и така ще посрещне коледните и новогодишни празници.

Част от протестиращите издигнаха трансперант с надпис "Заедно сме силни, бутаме правителства".

 ”Плакатът, носен от децата на оръжейниците, на който пише "Гладни сме" – това трябва да видят управляващите, които се подиграват, управляващите, които не носят отговорност за това, което се случва във ВМЗ, защото предстояла приватизация”, заявиха организаторите на протеста.

”Тук сме, за да им кажем: "Отговорни сте, обещахте заплатите ни!", каза още те, а множеството започна да скандира: "Искаме парите си!"

Стачкуващите обвиняват министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за създалата се ситуация. През юли той посети завода и обяви, че той ще бъде приватизиран.

Тази седмица бе удължен срокът за подаване на обвързваща оферта от единствения кандидат да купи предприятието - софийската фирма ЕМКО. Така тя сега ще има време до 4 януари да направи оглед на активите на дружеството и да се среща с ръководството му и с представителите на икономическото министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България