Разчита се на бъдещия собственик на ВМЗ-Сопот за заплати

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещнаха днес в МИЕТ с представители на синдикатите. Снимка: БГНЕС

Държавата потушава поредното недоволство на останалите без трудови възнаграждения работници във ВМЗ-Сопот с обещания от името на все още неподалия оферта кандидат-купувач на закъсалото финансово предприятие да издължи до края на януари забавените два аванса и две заплати. Това стана ясно след среща между подновилите протестите си в понеделник синдикати в завода, министрите на икономиката Делян Добрев, на труда Тотю Младенов, шефа на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и Емилиян Гебрев, директор на софийската фирма ЕМКО, която единствена пожела да купи предприятието, но още не е предложила цена за придобиването му.

Според лидера на КНСБ в завода Иванка Иванова, работниците вече имат да вземат общо 2 млн. лв.

Добрев и Младенов заявиха, че са получили уверение но ЕМКО, че ще подадат оферта за ВМЗ-Сопот в уречения срок от приватизационната процедура – 11 януари, и ако правителството добри сделката до 23 януари новият собственик щял да направи "всичко възможно за разплащане всички задълженията към работещите".

Социалният министър допълни, че междувременно ще се търсят и варианти за намирането на допълнителни поръчки за ВМЗ-Сопот, които да се предплатят частично авансово, за да се издължи нещо от авансите и заплатите на работещите. "Не можем да посочим конкретна сума, която ще им бъде изплатена или конкретна дата, на която ще стане това, защото не искаме да подвеждаме хората и да обещаваме неща, които не можем да спазим, но работим за частично плащане преди 23 януари", каза Добрев.

Следващите стъпки по приватизационната процедура след внасяне на оферта от ЕМКО са да се съгласува сделката с отговорните ведомства до 18 януари и да се внесе за одобрение от правителството на 23 януари, когато трябва да има редовно заседание на кабинета, стана ясно след срещата.

Шефът на ЕМКО Емилиян Гебрев обаче посочи, че текущото плащане на възнагражденията на работниците във ВМЗ-Сопот не е най-важното, а оздравяването на предприятието, за което се подготвя програма. "Ние сме се събрали за принципно решаване на нещата, не е най-важното да се дадат всички пари на 20-ти. Ако се дадат всички пари на 20-ти, на следващия 20-ти какво ще правим?", каза той и отказа да каже дали му е известно колко точно са всички задължения на завода към момента, които трябва да плати новият собственик.

Коментираният досега борч на ВМЗ-Сопот към държавата е 50 млн. лв.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е умерен оптимист за бъдещето на ВМЗ-Сопот, като според него то преминава през съвместен поне едногодишен оздравителен план на дружеството, с нови договори с помощта на държавата и с допълнителни инвестиции чрез програми и мерки.

Междувременно финансовото положение на работещите в предприятието хора остава тежко.

Ситуацията с ВМЗ-Сопот бе коментирана и от премиера Бойко Борисов, който каза пред Нова телевизия Бойко Борисов, че няма кой да поиска завода при условията, на които се надяват работниците. Според премиера в момента пазарът на военна продукция е ограничен.

"Аз им помагам всеки месец, миналия - с 1 милион. Но за да работят 3000 човека, трябва да има работа за всички, иначе това е социална помощ. Ако не намерят къде да продават продукцията си, държавата трябва постоянно да ги дотира”, коментира премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?