Военните готови на крайни действия заради планираното орязване на доходи

Военните готови на крайни действия заради планираното орязване на доходи

Военнослужещите са готови на крайни мерки, ако бъде прието предложението държавните служители сами да си плащат здравните и социалните осигуровки.

Възможно е протестните им действия да се проведат съвместно с колегите им от МВР, като се обсъждат различни форми на реакция в рамките на закона.

Председателят на Българската офицерска легия “Раковски” капитан Иван Милов заяви пред Меdiapool, че военните са готови да се съберат пред сградата на Министерството на финансите, ако мине предложението на вицепремиера Симеон Дянков. Съвместно с колегите им от МВР обсъждат и други подходящи сгради за извънработни сбирки.

От синдикатите в МВР пък организират в събота протестен митинг в градинката пред Народния театър, на който очакват да се съберат над 5000 души. Поканени са и военни. Шефът на синдикат “Отбрана” към КТ “Подкрепа” Тодор Воденов съобщи за Меdiapool обаче, че в този протест няма да участват кадрови военни, а само цивилни служители в отбраната. Към проявата обаче ще бъдат съпричастни служителите на Националната агенция по приходите (НАП).

Във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че винаги е подкрепял "колегите” си и ще присъства на митинга. Той съобщи, че ще се търси механизъм за компенсиране на полицаите, за да не се допусне намаляване на парите, които получават на служителите на реда. Искане за компенсации вече издигна и военният министър Аню Ангелов, който в четвъртък ще е на посещение в Пловдив.

Не е ясно за какви компенсации става дума, но ако те са финансови, бе се загубил ефектът от мярката за самостоятелно поемане на осигуровките от страна на държавните служители.

На този фон в сряда военнослужещи от Пловдив се събраха за втори пореден ден да пушат пред сградата на военния клуб в центъра на Пловдив. Подобна сбирка имаше и в Плевен. Това е първото "пушене" на военни през последните десет години.

Военнослужещи от Варна са дали заявка за организирането на протестно мероприятие в събота.

Кап. Иван Милов съобщи от своя страна, че военните са готови на разнообразни "екзотични" форми на протест, тъй като пушенето вече е "отживелица". Ако бъде прието предложението България да стане единствената страна в НАТО, в която военнослужещите сами си плащат осигуровките, то те ще настояват да имат всички граждански права като останалите, в това число да могат да сформират партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?