На фона на протестите за и срещу улеснените ски строежи

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма

Хотел “Тамплиер” на фалиралата “Алма тур” се предлага за над 17 млн. лв.

хотел "Тамплиер"

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик. Продават се както къщи за гости на три етажа за 177 хил. евро, така и петзвездният хотел “Тамплиер” за близо 17.4 млн. лв. Това показва справка в сайтовете за имоти и наблюденията на брокери.  

Над 35 хотела за продажба са обявени на imot.bg. Средната им цена на квадратен метър е около 560 евро. Става въпрос за реално работещи хотели, които имат договори с туроператори. Реалният им брой обаче е много повече, защото голяма част от тях не са обявени публично за продажба, коментираха брокери. Според тях може да се каже, че всеки втори хотел се продава. По данни на общината броят на хотелите в Банско е около 125.

 

Причините

 

Дългове или търсене на свободни средства за инвестиране в друг бизнес са основните причини за продажба на хотелите.

 

Част от пуснатите на пазара хотели са заложени в банки като обезпечение, като кредитите не се обслужват и с продажбата им се занимават частни съдебни изпълнители.

 

Такъв е случаят с “Тамплиер”, който е собственост на фалиралата “Алма тур”, която миналото лято блокира стотици руски и скандинавски летовници на морето и те имаха проблем с прибирането си в родината. Хотелът е бил заложен през август 2010 г. като обезпечение срещу кредит от над 13.9 млн. лв., даден от "Централна кооперативна банка” и “УниКредит Булбанк”, съобщи в.”Струма”. Търгът за хотела е обявен за 20 юни при начална цена от 17.398 млн. лв.

 

По искане на ОББ се продава и хотел “Аспа Вила” в село Баня с минерална вода. Публичният търг е насрочен за 16 юли с начална цена от 1.224 млн. лв.

 

Миналото лято СИБанк придоби хотел “Катарино”, след като инвеститорът “Балканстрой” не можеше да обслужва кредита си от 9.4 млн. евро и от тогава банката му търси купувач. Хотелът беше любимо място за семинари на държавните ведомства и срещи по времето на тройната коалиция.

 

Хотели, за чиито собственици туризмът не е основният бизнес, също искат да се освободят от тях, коментира Наско Атанасов, управител на “Виктория инвест” пред Mediapool. По думите му това са добре работещи хотели с договори с туроператори, които не се продават на всяка цена. Причина за продажбата основно е търсене на по-добра доходност за инвестициите им или нуждата от средства за реализация на нов бизнес проект, обясни Атанасов.

 

Обикновено тези хотели са без задължения и тежести, работят предимно през зимния сезон, а една част от тях са построени с европейски средства по земеделската програма САПАРД. Техните собственици не бързат с продажбите. Такъв пример е хотел със 17 двойни стаи и 9 мезонета, за който се искат 1.3 млн. евро.

 

Цени

 

Спадът на цените на имотите, който започна през 2009 г., продължава и през тази година, отчитат брокерите. Това важи не само за хотелите, но и за жилищата в апартаментните комплекси.

 

Трудно е да се даде средна цена на хотел, защото зависи от множество фактори – звезди, екстри като минерална вода, спа и допълнителни услуги, размери, договори с туроператори и т.н.

 

От качените обяви може да се каже, че разработен семеен хотел на три етажа с площ от 500 до 700 кв.м може да се купи на цена от 170 хил. до 460 хил. евро, което е съизмеримо с търсените цени на къща в полите на Витоша край София.

 

Въпреки изгодните на пръв поглед цени до сделки обаче трудно се стига, защото продавачите са много, а купувачи липсват, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”.

 

Жилищата в апартаментните комплекси са още по-ниски и реално сделки се сключват на цени от 280 до 350 евро/кв.м.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти