ВСС обмисля да нагази в медийния бизнес

ВСС обмисля да нагази в медийния бизнес

Висшият съдебен съвет (ВСС) сериозно обмисля възможността да състави редакционна колегия от свои членове, които активно да започнат да се занимават с писане на новини. Това стана ясно по време на заседанието на кадровия орган на Темида в понеделник.

Промотираната цел е да се повиши доверието на обществото във ВСС, както и да се спомогне за обективно отразяване на дейността му. Наред с това бе предложен и състав на редакционната колегия - Соня Найденова, Милка Итова, Елка Атанасова, Светла Петкова, Ясен Тодоров, Магдалена Лазарова и Димитър Узунов.

Някои от тези членове на ВСС са правили показно как се мачкат редови съдии без връзки, които са се опитвали да се кандидатират за ръководни постове в системата.  Част от тях взеха сериозно участие и в незаконното уволнение на Камен Ситнилски, както и за образуването на второ дисциплинарно преследване срещу него, след като веднъж вече бе уволнен.

От думите на Светла Петкова се разбра, че т.нар. колегия ще усъвършенства сайта на ВСС, може да си създаде и новинарски сайт. Освен с нуждата да се повиши доверието на обществото, предложението за създаване на редакционна колегия бе мотивирано и с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд.

Друг член на ВСС Галя Георгиева обясни, че би било много добре да има редколегия във ВСС, защото досега не било ясно кои прессъобщения се пускат от пресцентъра на ВСС и кои не. Самата Галя Георгиева е нарочвала неправителствените организации, които настояват за съдебна реформа, че са зависими от САЩ.

Преди две седмици съветът реши да съкрати шефа на своя пресцентър Светла Иванова, която бе нарочена за виновна, че ВСС има лош имидж в обществото.

В крайна сметка предложението за редколегията бе отложено, защото в понеделник ВСС заседава с едва 14 от 24-та си членове.

За да затвърди имиджа си в обществото, съветът наруши закона в понеделник "само" два пъти. Кадровиците на Темида отказаха да възстановят на позициите в съдебната система прокурора Стойчо Ненков и следователката Татяна Шарланджиева. Срещу Ненков се водеше досъдебно производство за отказа му да протестира присъдите по делото "САПАРД". Делото обаче не доведе до никъде и след прекратяването му той трябваше да бъде възстановен. Това не се случи.

Шарланджиева бе замесена в скандала "Р.Овч", но седемгодишното разследване срещу нея също не доведе до нищо и тя трябваше да бъде върната в следствието, но ВСС отказа без мотиви. Двамата могат да обжалват пред Върховния административен съд и няма как да не спечелят делата за възстановяването си в системата.

Споделяне

Още от България