Втора условна присъда за Йордан Лечков

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков за втори път бе осъден условно в рамките на последния месец, след като в средата на май бе признат за виновен по обвинение за превишаване на правомощията си и ощетяване на държавата с 14 642 лева.

Във вторник бившият градоначалник получи условна присъда от 2 години и 6 месеца за злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на общината в размер на 904 000 лв.

Това дело бе разгледано за втори пореден път от нов състав на Ямболския окръжен съд, след като през март бе върнато от апелативните съдии в Бургас. При първото разглеждане Лечков получи 3-годишна условна присъда.

Според обвинителния акт в качеството си на кмет Лечков е нарушил Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост и в периода август 2008 г. - февруари 2010 г. той е предоставил за ползване без наем общински имот - бившия зенитен полк - на четири частни фирми.

Съдът прие още, че има безспорни доказателства, че Лечков лично е допуснал дружествата "Хидросистеми", ЛТБ България", "Еко бул агро" ЕООД и "Булгейт" на територията на поделението в Сливен, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?