Втора жертва при протестите в Беларус. Живи вериги срещу репресиите (видео и снимки)

Лукашенко се опитва да смаже съпротивата с насилие, ЕС готви санкции

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още един от протестиращите в Беларус е починал при полицейско задържане. 25-годишен мъж е починал в болница в Гомел, след като е бил задържан в неделя по време на неразрешена демонстрация. Датата на смъртта не е уточнена.

Според властите здравословното състояние на младежа "внезапно се е влошило", докато е бил в ареста.

Това е втората жертва, откакто масови протести обхванаха страната след поредното преизбиране на Александър Лукашенко за президент

Опозицията и голяма част от гражданите смятат, че изборите са манипулирани и не вярват, че 80% от хората са гласували за авторитарния лидер.

Демонстрациите в Беларус продължават вече пети ден след президентските избори, за които Европейският съюз заяви, че не са били "нито свободни, нито честни".

Режимът на Лукашенко се опитва да смаже протеста и няколко пъти полицията откри огън срещу демонстрантите. Полицейското насилие съпровожда протеста от самото му начало. Повече от 200 души са били ранени.

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет осъди репресиите в Беларус срещу мирните протести, съобщи Ройтерс.

Тя съобщи, че според информацията, с която разполага, близо 6000 души са били задържани от полицията през последните три дни на демонстрации, включително минувачи и непълнолетни.

Бачелет каза, че масовите арести са явно нарушение на международното право.

Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи за още 700 арестувани, съобщи Франс прес.

"Вълненията в страната изгубиха масовия си характер, но равнището на агресия срещу силите на реда остава високо", твърди вътрешното министерство.

Живи вериги 

Увеличава се броят на живите вериги от демонстранти в Минск, изразяващи недоволството си от репресиите,  съобщи Франс прес.

Хората, образуващи веригите, държат цветя и балони в ръце. Шофьори на автомобили натискат клаксоните си в израз на подкрепа за протестните прояви. На някои места в беларуската столица в акциите участват десетки, а на други - стотици хора.

Акцията започна днес и по думите на организаторите ѝ ще продължи, колкото е необходимо. Активистите опънаха палатки и държат плакати с надписи, изразяващи исканията им - Европейският съюз да наложи санкции на беларуските власти.

Беларуските сили за сигурност влизат в сблъсъци с демонстранти в Минск и в други беларуски градове през последните дни, след провокиралата недоволство победа на Александър Лукашенко на произведените в неделя президентски избори, отбелязва Ройтерс. 

Силите за сигурност на Беларус от 9 до 12 август са задържали 64 журналисти, отразяващи протестните акции след президентските избори, съобщи днес Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ). 

Сред задържаните са представители на беларуски медии, а също така журналисти от други страни, сред които Русия и Украйна. Част от журналистите вече са пуснати на свобода и са напуснали територията на Беларус. Украинските власти поискаха Беларус да освободи двама задържани украински журналисти.

Европейски санкции 

Европейският съюз вероятно ще въведе нови санкции срещу Беларус по-късно този месец, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници. Германия, Литва, Латвия и Швеция открито са изразили подкрепата си за санкции срещу Минск. 

Към тази група може да бъде отнесена и Австрия, твърдят източниците. Основният скептик по въпроса за приемане на нови санкции срещу Беларус е Унгария.

Фронтът за национално спасение на Беларус, за чието създаване обяви Валерий Цепкало, на когото бе отказана регистрация за явяване на беларуските президентски избори, заяви, че събира документи, които да послужат за започването на дело срещу президента Александър Лукашенко в Международния съд в Хага.

"Договорихме се с много чуждестранни юристи за подготовка на документи, които да послужат за повдигането на обвинение срещу Александър Лукашенко в Международния съд в Хага. Молим беларуските юристи да се включат в този процес, като изброят нормите на беларуското и международното право, нарушени от гражданина Лукашенко", заявиха от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?