Втори бивш подуправител на БНБ обвинен за аферата "КТБ"

Централната банка е била предупредена още през 2010 г. за проблемите в банката на Цветан Василев

Румен Симеонов. Снимка: Капитал

Прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов за неупражнен контрол върху Корпоративна търговска банка, съобщиха от държавното обвинение във вторник. Той е вторият служител на този пост, срещу когото прокуратурата предприема подобни действия. Още в разгара на скандала с КТБ през юни миналата година като обвиняем по делото бе привлечен Цветан Гунев.

В информацията на прокуратурата изплува неизвестен досега факт, че БНБ е била предупредена още през 2010 година за проблемите в банката с официален доклад. Гуверньорът на БНБ Иван Искров многократно е повтарял, включително и пред Народното събрание, че Централната банка не е знаела за проблемите на банката на Цветан Василев.

Срещу Румен Симеонов обвинението е, че не е упражнил служебните си задължения да контролира ситуацията в банката на Цветан Василев в периода 29 февруари 2010 година до 15 юни 2013 година. Той е оставен на свобода с мярка за неотклонение "подписка".

Румен Симеонов и Цветан Гунев бяха подуправители на БНБ и ръководители на управление “Банков надзор“ в период, в който от банката са източени 206 милиона лева, твърди прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че още на 29 февруари 2010 година доклад на Надзорната инспекция на БНБ е установила множество нарушения в дейността на КТБ. Нарушенията са създавали опасност за финансовите интереси на вложителите. "Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на КТБ. Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата", допълват от държавното обвинение.

Всичко това се е случило още в първата година на управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов и малко след като управителят на БНБ Иван Искров бе преизбран за гуверньор на БНБ.

Румен Симеонов беше подуправител на БНБ от 2007 година до средата на 2013 година. Преди това той беше дългогодишен служител на БНБ.

Той беше член на експертния консултативен съвет за решаване на казуса "КТБ", създаден през миналата година от четирите национално представени бизнес организации. Първоначално съветът препоръчваше КТБ да се оздрави от държавата и отново да заработи. Това обаче не се случи и банката се намира във фактически фалит.

В края на юли прокуратурата повдигнала задочно обвинениe за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Той се укрива в Сърбия, а сръбският съд засега отбива всички искания на българските власти за екстрадиция. Според българската прокуратура Василев е източил 206 милиона лева от банката в периода от 2010 година до 2014 година. Точно преди банката да затвори врати през юни миналата година, той и други отговорни лица от управата са опитали да прикрият източването чрез подправени документи. Делото още не е влязло в съда.

Цветан Василев обвинява прокуратурата, че е станала съучастник на депутата от ДПС Делян Пеевски в опита му да овладее активите на Василев. Укриващият се в Белград банкер обяснява в личния си сайт, че банката била умишлено съсипана чрез "театрални постановки" и той ще започне да разобличава виновните според него за това. Той смята, че единствената му опция вече е да съди държавата в Страсбург заради този "зловещ сценарий, разработен и реализиран с подкрепа на множество държавни институции".

Освен Цветан Василев, в момента обвиняеми за източването на 206 млн. лева от КТБ са още отстранените изпълнителни директори на банката Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и другият бивш подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?