Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ядрени нюанси в партийните програми и пледоарии

Kакво предлагат предизборните програми на партиите по отношение на ядрената енергетика и какво (задружно) премълчават

4 коментара
Ядрени нюанси в партийните програми и пледоарии

Какво мислят партиите относно изграждането на нови ядрени мощности?

ГЕРБ: В програмата на партията е отбелязано само, че трябва да се изпълни решението на МС от 15.12.2016 год. за АЕЦ "Белене". Съгласно това решение на БАН е възложено да направи пазарна оценка за и против рестарт на проекта. В предишни години институти на БАН са правили независими прогнози, отричащи нуждата от АЕЦ "Белене". От друга страна академията е поставена в жалкото положение да чака трохи от бюджета, което я поставя в конфликт на интереси. При това положение изглежда доста лицемерно отговорността за решението да се прехвърля на БАН. Иначе водещи функционери от ГЕРБ в дебатите поддържат идеята за рестарт на проекта с външен инвеститор и без участие на държавата, с илюзорната надежда да се възвърнат пръснатите досега пари. Не поставят като цел повишаване на гаранцията за ядрена щета и повишаване финансовата отговорност на инвеститора изчистване на последствията от работата на една бъдеща АЕЦ (същото важи и за всички останали партии).

БСП: В програмата си и в дебатите социалистите са твърдо за изграждане на АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа. Г-н Станишев обещаваше, че дори един лев няма да се даде от бюджета (което не попречи през 2008 год. да се хвърлят 300 млн лв за поръчка на оборудването за АЕЦ "Белене"). Сега социалистите вече се готвят да изсипят милиарди от бюджета в корупционната яма. Интересно е, че нищо не се споменава за строеж на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", макар че г-дата Драгнев и Генов (сега водачи на листи) преди години представиха проекта AP1000 на Westinghouse като най-най-добрия реактор в света и бяха хвърлени десетки милиони за развитие на проекта за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Може би в БСП са разбрали, че заради този "най-добър проект в света" собственикът на Westinghouse – Toshiba – през последните години е претърпяла загуби от над 6 млрд долара и обмисля дали въобще да продължи да строи нови реактори от този тип.

ДПС: Не изразяват определено мнение. Нямат програма, защото така и така трябвало да я променят. Може да се очаква да спазарят подкрепата си за рестарт на АЕЦ "Белене" срещу тлъсти поръчки за фирмите на корпулентния бизнесмен (и на други), подобно на включването на "великият хидролог" в изграждането на ВЕЦ Цанков Камък.

Воля: Идеите се пазят в тайна, защото иначе щели да бъдат откраднати. В дебатите, както подобава на всеки съветски възпитаник, г-н Марешки е твърд поддръжник на АЕЦ "Белене".

Т.н. (патри)оти нямат изразена позиция. Доколкото двама от тримата вождове са твърди поддръжници на АЕЦ "Белене", положението изглежда ясно.

Реформаторски блок: В програмата си изразяват категорична позиция срещу рестарт на АЕЦ "Белене", в дебатите по-скоро подкрепят позицията на ГЕРБ.

ПК "Да България": Изненадващо не са заели ясна позиция срещу АЕЦ "Белене", въпреки, че "Да България" обяви борбата с корупцията за своя най-важна цел (и АЕЦ "Белене" като един от основните генератори на корупция), а "Зелените" по дефиниция са против АЕЦ. Явно борбата с корупцията и срещу АЕЦ "Белене" е оставена за един друг момент, за едни по-добри времена ... "някога, но не сега", както пеят дует Ритон.

Нова Република: Единствената партия, която и в програмата си и в диспутите ясно се обявява срещу рестарт на АЕЦ "Белене" и предлага варианти как да се реализира доставеното оборудване за нея.

Движение 21 – АБВ: Там са най-яростните поддръжници на АЕЦ "Белене", на които очите им започват да светят с налудничав блясък само при споменаването ѝ.

Нито една партия не е анализирала дали липсата на всякакъв инвеститорски интерес към зоната Свищов-Никопол-Белене не се дължи на вероятността от изграждане на АЕЦ "Белене", рискът от тежка авария при земетресение и загуба на инвестициите. Нито една партия не разглежда възможността за сьздаване на икономическа зона на площадка Белене с държавна подкрепа.

За разлика от икономическа зона "Тракия" (създадена като частна инициатива) там вече има практически цялата нужна инфраструктура, а има интереси от чужди и наши бузнесмени. За няколко години тази зона би създала хиляди постоянни работни места за региона. ГЕРБ са отбелязали, че проектът за зона "Тракия" се е оказал добра инвестиция ... и дотук.

Какво мислят партиите за погребването на високоактивните отпадъци (ВАО) и/или отработеното ядрено гориво (ОЯГ), генерирани от АЕЦ?

Всички партии, включително екологичните, не казват нищо, най-вероятно съзнателно.

Пояснение: Известно е, че след като една АЕЦ спре да работи след нея остават радиоактивно замърсени сгради и съоръжения, различни видове радиоактивни отпадъци (РАО) и ОЯГ. Изолирането им от околната среда изисква влагане на огромни средства и осъществяване на трудни инженерни решения. Най-голям проблем са касетите с ОЯГ, в което са около 97 % от създадените радиоактивни изотопи. Много от тях остават опасни за хиляди години и трябва да се изолират от околната среда за примерно 100 хиляди години.

Смята се, че това би могло да стане в крайно хранилище (гробище) - система от тунели на дълбочина 500-600 м (всъщност друг вариант няма). В подходящи опаковки ВАО са изолирани чрез няколко последователни бариери. Намирането на подходящо за целта място е проблем, защото то трябва да отговаря на множество строги критерии. Изследванията и създаването на такова хранилище изискват поне 30-40 години.

Използуват се два подхода за отсрочване и намаляване остротата на проблема. При първия касетите с ОЯГ се съхраняват под вода или в газова среда за период 50, може би до 100 години. При втория те се разрушават, уранът и плутоният се извличат, продуктите на делене се смесват с разтопено стъкло и сместа се затваря в метални контейнери. Последните могат надеждно да изолират ВАО в тях за около 100 години.

И в дата случая крайното хранилище трябва да е готово примерно 100 години след пускане на АЕЦ.

В България необходимост от такова хранилище ще възникне към 2060 – 2080 г. За разлика от другите страни с АЕЦ, у нас обаче за него пари сега не се събират и не се акумулират. Ако се използуват данните на страните, които са направили такива оценки (Финландия, Швеция, Франция, САЩ) и се съпоставят с мащабите на ядрените програми, простата сметка показва, че на България ще са нужни минимум 6 млрд. лева.

Към тях трябва да се добавят недостигащите над 2 млрд лв за извеждане от работа на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй" (официална оценка от 2015 год.) и около 2 млрд лв за преработка на касетите с ОЯГ (оценка на автора), които ще останат на площадката след спиране на централата.

По този начин досегашната държавна политика в областта на ядрената енергетика оставя на нашите внуци и правнуци да намерят и осъществят трудни технически решения, които ще изискват от тях над 10 млрд. лв. (по днешни оценки). На фона на агресивните твърдения за евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" (и от бъдещата АЕЦ "Белене") никой не се и опитва да го обясни с прости думи на хората.

Остротата на този проблем би се намалила значително, ако той първо се осъзнае и второ – има политическа воля за решаването му. Само че решението тук е само едно – рязко увеличаване на цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" и акумулиране на средствата. При 50% скок на цената от тока от АЕЦ "Козлодуй" и ако V-VI блок работят още 24-25 години, нужните средства ще бъдат събрани.

Само че увеличение на цената на тока в България няма кой да направи.

Затова партиите вкупом мълчат по тази тема, мислейки не за следващите поколения, а за следващите избори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #4

  На хората трябва да им стане ясно, че руските централи са морално остарели, а японците, които разработват нови нива на сигурност, претърпяха неуспех с Фокушима.

 2. Milenca
  #3
 3. musura
  #2

  Милите ни деца... Какъв хаос и разруха им оставяме в наследство...

 4. Ядрени ужаси за много милиарди пари! Да вземат да прекопират една програма на свестна страна като Холандия, Дания, германия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.