Японска фирма с планове да разработва продукцията си в бъдещия "София тех парк"

Три японски фирми са проявили конкретен интерес към инвестиране в България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в петък, когато в Токио се състоя бизнес форум за предимствата на България като място за вложения. В него участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е в Япония от предишния ден.

Производителят на авточасти и кабелно оборудване "Фуджикура“, който в момента търси 6 хил. кв. метра, за да разшири бизнеса си, смята, че България може да се окаже отлична дестинация за това.

Компанията за производство на химикали "Сумитомо Кемикъл“, която работи и в сферите на нефтопродуктите, фармацията, здравеопазването и информационните технологии, пък е заявила, че с помощта на Българската агенция за инвестиции смята да проучи възможностите за инвестиции в селското стопанство у нас.

Компанията "Мурата“, която произвежда над 100 от компонентите за телефони и която вече си партнира с няколко научни института у нас, е обявила намерението си до си да сключи споразумение със "София тех парк“, за да разработва своята продукция у нас, съобщават от икономическото ведомство.

То допълва, че над сто японски компании са присъствали на форума, който се организира със средства по европейската програма "Конкурентоспособност". Техни представители са оценили условията за бизнес в България като отлични. След земетресението от март 2011 г. много японски компании изпитват затруднения, а България е отлична възможност за преместване на тяхното производство, заявил генералният директор на дирекция "Европа“ в Министерството на външните работи Тойохиса Кодзуки.

Наличието на квалифицирана работна ръка, развитите транспортни връзки и ключовото географско положение на България като отправна точка към трети страни са от изключително значение за развитието на бизнеса на компанията, посочил Найджъл Томсън, изпълнителен директор на отдел "Планиране“ в компанията "Язаки". Тя произвежда кабелно оборудване за автомобилната индустрия в Ямбол и вече е инвестирала над 60 млн. лева у нас.

Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност и стратегическото географско положение на страната и я превръщат в подходяща инвестиционна дестинация, казал пред участниците във форума Делян Добрев, цитиран от пресцентъра си.

Към нашата страна проявяват интерес и най-големите компании в областта на аутсорсинга. В момента БАИ работи по повече от 9 проекта на европейски компании, които искат да преместят аутсорсинг бизнеса си в България, заключи Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?