Йордан Динев: Има натиск върху ДНСК заради "Марина Диневи"

Твърденията, че луксозното яхтено пристанище в Св. Влас "Марина Диневи" е незаконно, са некоректни, заяви пред бТВ Йордан Динев, един от братята собственици на комплекса. "Вероятно има натиск върху Дирекцията за национален строителен контрол за проверките, но това не искам да го коментирам, това са други неща, влизаме в друга тема", заяви Динев.

Миналата седмица РДНСК Бургас започна процедура по затваряне на комплекса, защото няма разрешение за използване, издадено от дирекцията. През 2007 г. пристанището е започнало да работи с удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на Община Несебър. Това би било в реда на нещата, ако комплексът бе под 5000 кв.м. Според ДНСК обаче "Марина Диневи" е над 5000 кв.м. и е строеж от III категория, следователно трябва да се пусне в експлоатация от дирекцията.

"Спорът е между нашите архитекти и ДНСК“, каза Динев. Той отрече, че пристанището е изградено върху земя изключителна държавна собственост. Тук става въпрос за непознаване на нормативната база и подвеждане на обществото, защото много малко специалисти са запознати с яхтените пристанища.

Диневи имат разрешение за строителството на хидро-техническо съоръжение в акваторията на Черно море и плащат aкваториална такса на държавата. Не засягаме държавна земя, заяви Динев.

Помолен да коментира твърденията, че братята милионери легитимират бизнеса си с присъствието на политици на лъскавите си партита, Динев заяви, че това е "жълта преса". "Разбира се, че има хора и от властта и от бизнеса, но мислите ли, че Берлускони като министър председател на Италия не почива на Сардините или че френският президент Саркози не ходи в Сен Тропе, Кан или Ница. След като сме направили едно достойно лъскаво място... то е лицето на туристическия бранш", заяви Динев.

"Нашият бизнес е чист и прозрачен. Нашето име никога не е замесено в скандали. Нямаме обществени поръчки, нямаме заменки, не сме участвали в приватизация, не се занимаваме с акцизни стоки, внос-износ", каза Динев.

Българите имат особено отношение към богатия човек и още от дядо Вазов се нагнетява мнение за "чорбаджиите изедници", каза още Динев. По думите му трябва да се прави разлика между богатите хора, които допринасят и тези, които крадат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес