Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Йордан Цонев към шефа на НС: "Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко"

143 коментара
Около парламента наистина всичко беше блокирано. От полиция.

"Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко". Това казва депутатът от ДПС Йордан Цонев на парламентарния председател Михаил Миков заради протестите отвън и страха на народните представители, че може отново да се окажат под обсада. Поради тази причина те решиха да напуснат бързо сградата на НС, като в 16.40 ч. прекратиха обсъждането на бюджетната актуализация и я оставиха за следващия ден.

Думите на Цонев към Миков станаха достояние на всички заради забравен включен микрофон в парламента, но БНР излъчи запис на репликите.

По-рано пред депутатите Михаил Миков предложи дебатите по актуализацията на бюджета да бъдат отложени за четвъртък и отбелязва, че все повече хора се събират навън.

Пред неизключения микрофон Цонев се обръща към Миков с думите: "Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после... ама аз не знаех".

В същото време НС бе опасано от плътен кордон полицаи, бдящи за сигурното извеждане на народните избраници.

При обсъждането на бюджетната актуализация в комисии миналия вторник парламентът бе обсаден от протестиращи и депутатите бяха изведени с помощта на полиция около 4 ч. през нощта, след злополучен опит да бъдат евакуирани шест часа по-рано с автобус, за който вътрешният министър Цветлин Йовчев и до днес не може да обясни как се е провалил. Според последната му версия маршрутът на прочулия се бял автобус бил променен и попаднал точно сред най-многолюдната зона на протеста, защото протестиращите имали вътрешна информация от МВР откъде ще мине рейсът.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев бе един от депутатите, които бяха блокирани при обсадата около НС преди седмица.

Сега той очевидно караше Михаил Миков да поиска информация от вътрешния министър за протестите отвън. Той добавя репликата, че ГЕРБ нарочно бавят дебата в зала, докато навън се събират протестиращи.

"Благоразумното" решение за прекратяване на заседанието дойде от БСП. Миков дори прекъсна изказването на колежката си Корнелия Нинова с думите: "Все повече хора се събират вън".

 

Дискусията за бюджета премина във взаимни политически обвинения между сегашната и предишната власт

По време на дебата по самата бюджетна актуализация, която предстои да бъде окончателно приета на второто четене, управляващите БСП и ДПС и опозиционната партия ГЕРБ бяха единодушни единствено по въпроса, че планираните приходи за тази година няма да се изпълнят.

В залата присъстваха почти всички депутати от ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов. За първи път от месец насам се появи и бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който демонстрира отлично настроение и активно взе участие в дебатите, но само до ранния следобед. След това и той, и Борисов напуснаха.

БСП и ДПС отново повториха, че актуализацията е наложителна, а от ГЕРБ - че тя не е нужна.

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев отбеляза, че изпълнението на данъчните приходи за полугодието е около 420 млн. лв. от 1.8 млрд. лв., заложени по план за годината.

Кой е този, който може при това положение да събере през второто полугодие още 1.4 млрд. лв. Как ще твърдите, попита той ГЕРБ, че някой щял да "опоска" един заем, който се взема и се вкарва във фискалния резерв, да знаете някоя друга величина, по-публична от резерва, обърна се той към депутатите от ГЕРБ и по специално към Борисов, който неколкократно повтори предните дни, че управляващите вземат заем, за да го опоскат.

Цонев отново повтори, че бившите управляващи са изхарчили 4 млрд. лв. от наследен фискален резерв от 8 млрд. лв. и са увеличили с 4 млрд лв. държавния дълг.

Според него проблемът с приходите е толкова сериозен, че и тази актуализация е "прекалено напрегната и оптимистична и дори тя е трудно изпълнима".

Според Георги Кадиев (БСП) ще бъде "истински героизъм, ако неизпълнението е само 550 млн. лв. за първите 6 месеца". Той отбеляза, че само 20 млн. лв. надолу е събираемостта от корпоративен данък, а при очакван ДДС от 800 млн. лв. за първите 6 месеца са постъпили малко над 200 млн. лв.

"Ситуацията в НАП е много по-лоша, отколкото в митниците. Защо Ваньо Танов през 2011 г. затвори отдел "Наркотрафик", попита Кадиев.

Думите му накараха Цветан Цветанов да излезе на трибуната и да каже в типичния си стил, че ако управляващите искат да има постъпления, не трябва да експериментират в сектори като сигурност и приходните агенции и митниците. Той напомни колко хубаво са работили службите и какви количества наркотици са били заловени миналата година.

Председателят на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова отбеляза, че само за юни ДДС и акцизите са намалели със 116 млн. лв., а данъчните постъпления - със 107 млн. лв. Ако следващите месеци това изпълнение се задържи, съм убедена, че и сега заложеното няма да се изпълни, предупреди тя.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социална комисия в предишния парламент Светлана Ангелова напомни за предложението на ГЕРБ за завишаване на разходната част със 150 млн. лв. за основни социални дейности.

Заместник-финансовият министър в кабинета "Борисов" Владислав Горанов коментира, че намалението на приходите може да бъде сведено само до няколко милиона лева.

Правителството очаква ръстът на приходи от ДДС за 2013 г да е близо до този от 2012 г., без да се отчита номиналното изражение на ръста на БВП - явно, заявеното намерение за справяне с контрабандата е било само предизборно, заяви Горанов.

Тук се включи и Борисов, който за пореден път подчерта, че ГЕРБ от първите си дни на власт е трябвало да изплаща пенсиите, които преди това тройната коалиция е повишила на последното си правителствено заседание. "ГЕРБ многократно е предупреждавал още от февруари, когато подадохме оставка, че незабавните избори ще доведат до тежки проблеми за икономиката и финансите", каза той. "Идеята ми е, когато вкарваш държавата в криза, трябва да знаеш след това, че трябва да се оправят бакиите", добави той.

Социалният министър Хасан Адемов обясни на Борисов, че ПМС от постановлението от 25 май 2009 г. е определило размерът на социалната пенсия за старост, защото решението за другите пенсии по закон е в правомощията на парламента. Случаят засяга 3646 пенсионери, уточни той.

"Щафетно бягане, един отбор - отборът на България, този, който тича, пристига последен към следващия, който трябва да поеме щафетата, в дадения случай следващото правителство, и му казва: "хайде, отсега нататък ти тичай да бъдеш първи на финалната права" - така описа ситуацията към момента с държавната сметка председателят на БСП Сергей Станишев.

По думите му, целта на корекцията в бюджета е поне малко да се оправят бакиите, които е наследило правителството на Орешарски.

"Виждам много метаморфози, политици, държавници, които четири години замразиха всички социални плащания, сега изведнъж се превърнаха в най-социалните хора, когато слязоха от власт", коментира още Станишев. Той поиска бившите управляващи, които сега предлагат разширен социален пакет, да кажат защо парите за хората с увреждания са разчетени до края на септември.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска още сега да се поеме ангажимент за коледни добавки за хората с най-ниски пенсии. От трибуната той заяви, че 1.5 млн. души са пенсионери с най-ниски пенсии. На тях, ако бъдат платени по 50 лв. за Коледа, ще са необходими около 70 млн. лв., изчисли той. Тези пари могат да бъдат взети от субсидиите на националните радио и телевизия, както и от държавните субсидии за партиите, предложи Сидеров.

Той подкрепи предложението на депутатите от ГЕРБ да бъдат отпуснати още средства за енергийни помощи на социално слаби семейства. Светлана Найденова и депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85.6 млн. лева за разширяване обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. Те са предложили да се увеличат с 24.4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и на хора преди пенсия.

Десислава Атанасова и Даниела Дариткова предложиха да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница. Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха 2 млн. лв. за разработване на общи устройствени планове и още 10 млн. лв за кадастрална карта и кадастрални регистри за всички населени места в черноморските общини.

Депутатите отхвърлиха предложение на Ваня Добрева и Милко Багдасаров от Коалиция за България да се завишат средствата за Министерството на образованието.

Моля да намерите начин за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври тази година и от резерва за неотложни нужди да се предвидят 8 млн. лв. за осигуряване на заетост, обърна се към финансовия министър депутатът от КБ Корнелия Нинова.

След нейното изказване дебатите бяха прекратени и отложени за четвъртък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

143 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #143

  ОСТАВКА!!! НЕ ПРЕДИЗВИКВАЙТЕ ПОВЧЕ НАРОДА!

 2. Анонимен
  #142

  Смешници долни! Трябва да ви запалим вътре!

 3. Анонимен
  #141

  нагли комунисти

 4. Анонимен
  #140

  Комунист така лесно власт не пуска, също както уплашено дете не се пуска от полата на майка си, защото го е страх. Комуниста в днешно време е същия ... власт повече няма да види и сега се мъчи да оглозга държавата и да се облагодетелства докато е време , чеееее ...НАГЛИ< МНОГО НАГЛИ!!!

 5. Анонимен
  #139

  Май не ги е страх толкова щом още не са си подали оставката

 6. Анонимен
  #138

  Ейййййй помиари долни вън от политиката! ОСТАВКА!

 7. Анонимен
  #137

  Е ба ти държавата. Най-важното държавно учреждение да се блокира от шепа безделници и властта да не може да се справи с тях. Боже, не мога да си представя Бундестага да бъде блокиран и германски депутати да не могат да излязат от сградата. Не, такова нещо не може да се случи. Но в нашата нещастна страна, която някога се казваше България вече всичко е възможно! Не бих се изненадал, даже ако се чуе, че започва и канибализъм в нея. Протестанти да ядят депутати.

 8. Анонимен
  #136

  "Депутатите отхвърлиха предложение на Ваня Добрева и Милко Багдасаров от Коалиция за България да се завишат средствата за Министерството на образованието." Лош знак. Я помислете пак. Ако този парламент повтори фаталните грешки на Дянков, няма да изтрае още дълго.

 9. Анонимен
  #135

  Испанският всекидневник “A Бе Се” публикува статия със заглавие “Дългата ръка на Москва в България”, в която твърди, че “българските социалисти създават нови съюзи с Русия и се отдалечават от ЕС”.

  Според автора сегашното правителство се стреми да “премоделира геополитическата ориентация на страната, която от 2007 г. е член на ЕС”. Доказателство за това било “присъствието на различни нива на управлението на бивши агенти или сътрудници на българските тайни служби на комунистическия режим в България,

 10. Анонимен
  #134

  Смятам че наистина министър Йовчев трябва да се заеме с тази сган по улиците нарекла се ,ПРОСТИРАЩИ. Простиращи са защото висят като прострени гащи по ъглите "ЗА НЯКОЙ ЛЕВ".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.