Засилената гранична охрана струва 80 хиляди на ден

Йовчев с "увереност", че ще овладеем бежанската криза

Миграционният поток намалял в пъти, а МВР продължава да екстрадира нелегални чужденци

Ангел Найденов и Цветлин Йовчев. Сн. БГНЕС

"Имам увереност, че ще овладеем кризата с бежанците във всичките ѝ аспекти", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в четвъртък.

Заедно с военния министър Ангел Найденов те посетиха един от най-критичните райони от "зелената" граница с Турция, в който военните вече са възстановили пътищата, а предстои да издигнат и телена ограда, която да спре бежанския поток към България.

Йовчев обясни, че очаква следващите няколко седмици да бъдат предприети мерки, "които ще ни позволят да кажем, че сме овладели кризата и сме ограничили рисковете за националната сигурност".

Той посочи, че очаква Държавната агенция за бежанците всеки ден да излиза със 100-150 решения за даване или отказване на статут. Освен това се очаква да се увеличи капацитетът на действащите места за настаняване. Ще се засилят и темповете на експулсиране на нелегални имигранти от България. МВР вече обяви, че месечно ще екстрадира по около 200 души.

Йовчев обяви още, че миграционният поток е намалял в пъти през последните дни, а през последното денонощие няма нито един нелегално преминал границата ни. Toй съобщи, че издръжката на командированите около 1400 полицаи за охрана на южната ни граница е около 80 000 лева на ден.

Броят на емигрантите в страната обаче вече е достигнал 11 155, от тях 10 848 са преминали през зелената граница, останалите са преминали през граничните контролно-пропускателни пунктове. Към момента в центровете на агенцията за бежанци са настанени 4188 души, а на външни адреси за собствена сметка – 4595 души.

Йовчев коментира още, че статистиката показвала, че независимо от натовареността на служителите на МВР, не е допуснато увеличаване на престъпността.

Военният министър Ангел Найденов от своя страна заяви, че е проведена "истинска военна операция, планирана, подготвена и изпълнена според всички правила на Българската армия".

Извършена е много сериозна работа в изключително кратък срок, допълни Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?