Юнкер може да поиска смяна на ресорите за еврокомисарите

Представянето на Кристалина Георгиева - контраст на мъчението за нейни колеги

Жан-Клод Юнкер. Сн. БГНЕС

Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер може да промени ресорите на предложените еврокомисари, но след като завършат всички изслушвания, каза неговият говорител Мина Андреева.

Засега Юнкер е доволен от начина, по който са се представили до всички кандидат-комисари, въпреки че четирима от тях все още нямат одобрението на Европейския парламент.

Британския консерватор Джонатан Хил ще се яви на поправителен идния вторник, след като евродепутатите определиха като недостатъчни и познанията му за финансовите пазари, и решимостта му да работи за стабилно евро и силен банков съюз. Повторно изслушване заплашва още трима кандидати. При християндемократа от Испания Мигел Ариас Каньете има съмнения за конфликт на интереси, който в момента се проверява от правната комисия. С аргумент "неубедително представяне" одобрение все още няма и за чехкинята Вера Юрова, която е от либерална формация. В режим на изчакване е и френският социалист Пиер Московиси - той ще знае дали му предстои второ изслушване, след като даде писмени отговори на допълнителни въпроси.

"Господин Юнкер проследи всички изслушвания и на този етап е удовлетворен от представянето на всички кандидати, както и от посветеността им на европейската идея и познанията им за техните ресори", заяви Андреева, цитирана от БНР.

На въпрос дали може да бъдат променени ресори или намалени отговорности – например на Пиер Московиси, Андреева отговори, че Юнкер ще изчака да приключат всички изслушвания и тогава ще реши дали е нужно да се обсъдят "някои въпроси" с Европейския парламент. Там продължават преговорите за компромис, след като в резултат на проведените досега 21 изслушвания под въпрос са по един кандидат и от четирите най-големи партии.

Българският кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева премина успешно изпита в Европейския парламент, като според базираното в Брюксел издание "Юрактив" стабилното ѝ представяне контрастира с мъчителните изслушвания на няколко нейни колеги

"Юрактив" коментира, че Кристалина Георгиева е превела силни и убедителни аргументи за своите приоритети пред членовете на Европейския парламент.

За разлика от други изслушвания, където депутати от ЕП атакуваха кандидатите за комисари за предполагаеми конфликти на интереси, Георгиева бе питана само по въпроси, свързани с нейния ресор. От отговорите, които даде, стана ясно, че е подходяща за длъжността.

Но в едно от задълженията си Георгиева се провали - да се придържа към правилото за две минути на отговор.

"Две минути не са достатъчни да ви зарадвам с отговорите си, но ще съм ви под ръка пет години", каза тя, разсмивайки присъстващите в залата.

Изглеждаше наистина изслушването ѝ хареса, докато за други кандидати това изживяване изглеждаше като мъчение.

Когато евродепутати от Партията за независимост на Обединеното кралство опитаха да я изкарат от равновесие, Георгиева си спечели аплодисментите на присъстващите в залата.
На въпрос как планира да съкрати бюджета на ЕС, тя отговори: "Работата ми е да изпълнявам бюджета, не да го съкращавам".

В Комисията с председател Жан-Клод Юнкер Георгиева ще има огромни правомощия. На практика всички комисари ще ѝ докладват.

В писмото с длъжностната ѝ характеристика, изпратено от Юнкер до нея, пише: "Вие ще ръководите работата на всички комисари".

Функциите ѝ ще бъдат подобни на тези на главен изпълнителен директор на Комисията "Юнкер", тъй като ще отговаря и за парите, и за служителите на ЕС.

Оценката от изпита на Георгиева вече е съставена, но ще бъде съобщена на 9 октомври.
В Страсбург на 22 октомври се очаква съставът на комисията да бъде гласуван от ЕП, а в следващите дни и от Европейския съвет в Брюксел.

Ако процедурата спази тези срокове, новата комисия ще започне работа от 1 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа