Преди избора на нов главен прокурор

Юристи искат от ВСС да разобличи виновниците за присъдите на Страсбург

Юристи искат от ВСС да разобличи виновниците за присъдите на Страсбург

Влиятелни български юристи поискаха в сряда от Висшия съдебен съвет да взема предвид информацията за осъдителните решения на съда в Страсбург при кариерното развитие на  магистрати, включително и при предстоящата процедура за избор на главен прокурор.

Писмото до ВСС е подписано от адвокат Йордан Йорданов от Велико Търново, проф. д-р Дончо Хрусанов и адвокат Михаил Екимджиев от Пловдивската адвокатска колегия.

Предложението е изпратено и до правосъдния министър, зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тримата юристи очакват и други техни колеги да подкрепят идеята им.

Писмото е изпратено часове преди изтичането на крайния срок за номиниране на кандидати за главен прокурор. Засега единственият претендент за поста е шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. В същото време голяма част от осъдителните решения на Съда в Страсбург срещу България, са по повод нарушения в пловдивския съдебен район. Общо 112 от около 400 осъдителни решения срещу България са за нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека, извършени от местните съдии и прокурори.

Подписаните под писмото до ВСС юристи припомнят, че България е една от страните в Европа, които най-често са осъждани за нарушаване на правото на справедлив съдебен процес, бавно правосъдие и липса на ефикасни средства за защита на основни права и свободи на гражданите. Те допълват, че реформата в съдебната власт зависи и от кадровия потенциал в системата.

Съдия Цацаров вече обяви, че съдиите в Пловдивския окръжен съд имат по-твърда наказателна политика, с което предизвика негодуванието на местни адвокати и критики, че съдът трябва да прилага закона еднакво и не може да има наказателна политика.

В писмото се заявява, че е недопустимо да се назначават за началници магистрати, които поради непознаване, незачитане или грубо погазване на международни актове, са допринесли за осъждане на България в Европейския съд по правата на човека.

"Това важи в особено голяма степен за лица, които са станали причина държавата да бъде осъждана многократно в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за системни и повтарящи се нарушения на Европейската конвенция и да заплаща значителни обезщетения на пострадалите лица, включително за административните ръководители на съответните съдилища и прокуратури", се казва в писмото на юристите.

Те предлагат на ВСС да изготви анализ на осъдителните решения на ЕСПЧ срещу България и да създаде статистика, която да включва и информация за магистратите, допринесли за постановяване на осъдителните решения.

От 2001 година досега България е платила над 11 милиона лева обезщетения за нарушения на Европейската конвенция. Преди две седмици съдът в Страсбург осъди страната ни да плати обезщетение от 100 000 лева за полицейска акция, ръководена лично от Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България