Юрий Чайка: Русия никога не е била агресор в цялата си история

Главният прокурор Сотир Цацаров се обясни в "братска любов"

Юрий Чайка: Русия никога не е била агресор в цялата си история

"В нашата история Русия никога не е била агресор. Винаги е бранила своите интереси. Ние помним завета на Александър Невски, който вече ви казах - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. При никого не сме отивали с меч". Тези думи принадлежат на руския генерален прокурор Юрий Чайка, който по време на визитата си в София е дал съвместно интервю с българския си колега Сотир Цацаров пред вестник "24 часа".

От него се разбира, че Русия, която само за последните години анексира Крим от Украйна и завзе Абхазия и Южна Осетия от Грузия, никога не е заплашвала никого. Според оценката на Чайка борбата с корупцията в България върви на "добро ниво".

В интервюто няма въпрос за разследването на руския опозиционен активист Алексей Навални за имуществото на семейството на Юрий Чайка, което многократно надхвърля доходите му. Корупционните съмнения около Чайка и досега не са разсеяни, защото Кремъл не си е правил труда да опровергава данните на Навални.

В интервюто за българския вестник руският генерален прокурор повтаря, че целта на неговата визита е била подписването на програма за сътрудничество между прокуратурите на Руската федерация и на България. От съобщението на руската генерална прокуратура обаче се разбира, че в България Юрий Чайка е поставил чисто политически въпроси пред премиера Борисов.

"В разговора си с Бойко Борисов Юрий Чайка изрази категорично несъгласие с изказването му за заплахите, които Русия уж носи за България. "Нашите народи винаги са били братски и продължават да остават такива", подчертава Чайка, цитиран от пресцентъра си.

В нито едно от прессъобщенията на българските институции, с чиито ръководители се срещна Чайка, това политическо послание не фигурира. То е по повод годишния доклад за националната сигурност на България за м.г., в който Русия е посочена като заплаха за страната. След надигналия се вой от страна на БСП, Бойко Борисов разясни в понеделник, че това е така, защото България е член на НАТО, а НАТО възприема Русия като заплаха. "При евентуален мащабен военен конфликт руските ракети ще бъдат насочени срещу България", илюстрира ситуацията Борисов.

Само братска любов

В този контекст цялото интервю на Юрий Чайка и Сотир Цацаров е пропито от послания за мир и "братската любов" между България и Русия.

"Каква заплаха представляваме и за кого? Ние сме миролюбива държава. Много руски граждани са си купили имоти тук и ако застрашавахме вашата държава, те едва ли биха придобили собственост в България", казва Юрий Чайка. После допълва: "Глупост е да се говори, че Русия представлява заплаха за балтийските държави, за България. Как е възможно да се говори така? Моята родна сестра живее в Латвия".

В заключение той казва, че България е "прекрасна страна" и проблемите с корупцията се решават на "добро ниво".

Мнение за Русия изказва и Сотир Цацаров, който говори за това какво място заема Русия в сърцето на българина. Цацаров взема отношение в отговор на въпрос за последния доклад за българската национална сигурност, който разглежда Русия като заплаха.

"Най-невярно и най-грешно е Русия да бъде определяна като заплаха за националната сигурност на България. Тя е велика сила и незаобиколим фактор в световната политика. Българският президент казва, че не бива да се говори за Русия, а с Русия, и смятам, че това е най-правилната ориентация на нашата политика. Не бива да се поставя под въпрос общата ни история, фактът, че сме братски славянски народи. Никой не може да заличи в душата на българина да гледа на Русия като на страна, населявана от братски славянски народ.

Трябва да бъдем максимално честни. Русия не е заплаха за нашата национална сигурност. Българските интереси изискват на нея да се гледа като на приятел", декларира Цацаров.

Той припомня, че България е член на ЕС и НАТО и тази евроатлантическа ориентация не може да бъде променена, но "тя сама по себе си в никакъв случай не налага Русия да бъде обявена за враг, защото в сърцето на българина не може да е враг".

"Да оставим настрана идеологията, историята и да гледаме истинските си национални интереси", призовава Цацаров.

Българският главен прокурор отговаря и на въпрос за критиките на бившия български посланик в Москва Илиян Василев. Преди два дни Василев коментира, че Цацаров е приел роля, която надвишава правомощията му по конституция. Според него не може да се вярва, че посещението на Юрий Чайка няма как да само заради споразумение за сътрудничество.

"Когато човек живее от чужди грантове или е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, той вече е продал душата си. После, каквото и да стане - министър или посланик, си остава глашатай под наем. За такива хора националните интереси не значат нищо", казва Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?