Южна Африка ще започне да ваксинира здравните работници с ваксината на Johnson & Johnson

Южна Африка ще започне да ваксинира здравните работници с ваксината на Johnson & Johnson

Република Южна Африка ще започне следващата седмица да ваксинира здравните си работници на първа линия с ваксината срещу коронавирус на компанията Johnson & Johnson, за да тества каква защита предоставя тя и особено срещу южноафриканската вариация на коронавируса, предаде Асошиейтед прес, като се позова изявление на южноафриканския здравен министър Звели Мкхизе.

Мкхизе заяви, че властите на Република Южна Африка планират да се откажат от ваксината на AstraZeneca, тъй като тя не предоставя защита срещу леките и средни форми на заболяване от коронавирус, причинени от южноафриканската вариация на вируса.

Ваксината на Johnson & Johnson все още се тества в различни страни по света и не е одобрена от властите на нито една държава.

Здравният министър Мкхизе обаче заяви в обръщение към гражданите на Република Южна Африка, че ваксината е сигурна, предвид направените 44 хиляди теста с нея в Южна Африка, Съединените щати и Латинска Америка.

Ваксините на Johnson & Johnson ще бъдат използвани в първата фаза от ваксинационната кампания срещу коронавирус на Република Южна Африка, в рамките на която ще бъдат ваксинирани 1,25 милиона здравни работници, съобщи Мкхизе.

Ваксинационната кампания се очаква да продължи с ваксинирането на около 40 милиона души в Република Южна Африка до края на тази година, като ще бъдат използвани ваксини на Pfizer и вероятно на други производители, като например руската ваксина "Спутник V" и ваксината на китайската компания Sinofarm, каза още Мкхизе.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус