За 13-ти път се открива джазфестивалът в Банско

За 13-ти път се открива джазфестивалът в Банско

В неделя вечер официално се открива 13-тият международен джазфестивал в Банско.

Вечерта в памет на Леа Иванова в събота бе прекрасна прелюдия към официалното откриванефестивала, съобщава БТА.

В събота звучаха изпълнения на Мери Танева (вокал), Тони Златанов (клавишни),Борис Петров (саксофон), Димитър Карамфилов (контрабас) и Емил Пехливанов (ударни).

По-късно на сцената излязоха Миколай Тшаска трио (Полша) и Деси Тенекеджиева & бенд (България) с Деси Тенекеджиева (вокал), Боби Вълчев (клавишни), Калин Вельов (перкусии) и Мишо Йосифов (тромпет).

За фестивала, който ще продължи до 13 август Банско очаква около 6000 гости, съобщи кметът на града Александър Краваров. Според него това ще бъде най-силното от всички досегашни издания на фестивала, заради участието на световни и български знаменитости в джазмузиката.

След официалното откриване концерт ще изнесат Бианка Моралес (Финландия) и Биг бенд на БНР с диригент Янко Миладинов. Програмата ще продължи с музиката на Антонио Флинта квартет от Италия. Веднага след това ще пее Йълдъз Ибрахимова заедно с  Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов - Еко (контрабас) и Христо Йоцов (ударни). С това трио родената в България певица е правила много концерти в различни страни. Три часа импровизации и разнообразна програма обещава Йълдъз Ибрахимова на публиката. Това е третото участие на певицата в Банско.

Програмата на тринадесетото издание на фестивала и според специалистите, и според феновете е много силна, с участието на изявени инструменталисти и вокалисти. Сред тях е носителят на Грами Соломън Бърк от САЩ, известен като най-добрият соул певец на всички времена. Той отбеляза през март своята 70-годишнина, а през май осъществи за първи път турне в Япония, преди да започне своята европейска обиколка през юли и август, съобщиха организаторите на фестивала в Банско. Испания, Италия, Англия, Германия, Норвегия, Белгия, Сърбия, България и Швейцария са страните, които обхваща това мащабно турне. На фестивалната сцена в Банско той ще излезе на 11 август вечерта.

Друга между най-очакваните от публиката в Банско звезди е Аксел Цвингенбергер, признат за буги-вуги пианист номер 1 в света. Неговата изява е в последната фестивална вечер на 13 Август.

Отново ще бъде силно и българското участие в лицето на Милчо Левиев, Васил Петров, Камелия Тодорова и много още утвърдени професионалисти.

Концертите ще преминат на откритата сцена на централния градски площад "Никола Вапцаров" и на малката сцена на "Роял Тауърс Хотел". Всяка вечер след концертите на откритата сцена на няколко места в града ще текат и програмите за среднощен джаз.
Споделяне

Още от