За ГЕРБ Бюджет 2020 е "пица с шунка и пармезан", за БСП - "устойчиво изоставане"

Левицата и ДПС ще гласуват за по-нисък ДДС за храни и лекарства

Менда Стоянова, Снимка: Архив

Бюджетът беше постна пица, после пица с пармезан, сега пицата остава, но добавяме и шунка. Така председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) определи проекта за държавен бюджет за 2020 година. Парламентът прие на първо четене в сряда финансовата рамка за следващата година. Заложен е икономически растеж от 3.3%, безработица от 4.1% и инфлация от 2.1%.

По думите на Стоянова за първи път бюджетът ще е балансиран – държавата ще похарчи толкова, колкото и събира. Това е правилна политика – да харчиш, колкото имаш приходи, коментира председателката на бюджетната комисия.

"През 2020 за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите - 17 % е ръстът. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент. Днес се опитваме да привлечем млади хора в професията", каза Стоянова.

Минималната работна заплата в страната се увеличава от 560 на 610 лв. Въпреки че не се предвижда бюджетен дефицит, държавата си оставя възможност да тегли дълг до 2.2 млрд. лв.

Коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на ВМРО и НФСБ искат по-голямо увеличение на минималната пенсия. Проектът предвижда повишение на минималната пенсия от 219.43 лв. на 234.13 лв. "Обединените патриоти" искат минималната пенсия да стане поне 250 лева и между двете четения ще направят това предложение.

Левицата и ДПС пък смятат да работят за друга съществена промяна - свалянето на ДДС за храни и лекарства. Социалистите предлагат мярката с идеята, че тя ще понижи цените на ключови за домакинствата стоки, докато ДПС твърди, че е наясно, че цените няма да паднат, но застават зад мярката като подкрепа за конкурентоспособността на хранителния бранш. Тезата бе развита от депутата от движението Йордан Цонев, който погрешка нарече парламентарната си група ДДС вместо ДПС.

БСП разкритикува ГЕРБ заради ниската преразпределителна функция на бюджета - едва 37% от БВП, което е с около 10 процентни пункта по-малко от разходите на държавите в ЕС. България е уникална и преобладаването на косвените данъци като ДДС и акцизи за сметка на преките, каза депутатът Румен Гечев.

Менда Стоянова отговори, че предложението на левицата за повишаване на разходите означава по-високи данъци и по-голям дефицит, който да се финансира с дългове. По думите на министър Владислав Горанов идеите на БСП означават вдигане на ДДС от 20% на 40%, което "според правилата на ЕС, слава Богу, не е възможно" и утрояване на подоходните данъци, което могло да се направи, но няма как да бъде подкрепено от ГЕРБ.

Владислав Горанов се оплака, че у нас много трудно се правят реформи, защото рационалните решения се сблъскват със съпротивата на популистки аргументи.

"Докато се състезаваме за това кой повече ще се хареса на хората, никога няма да направим реформа", коментира финансовият министър. По думите му скоро ще се сблъскаме с грешките в реформата за хората с увреждания, която е била "писана на коляно" под популистки натиск. Горанов смята, че трябва да се реши проблемът и със злоупотребата с болнични, но това трудно можело да стане, защото темата е чувствителна за обществото. През 2013 г. обезщетенията за временна нетрудоспособност са стрували 8 млн. лв., докато през 2019 г. те са скочили на 18 млн. лв. при съпоставим брой заети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес