Забраниха полетите на гълъбите и хвърчилата в Пекин

Забраниха полетите на гълъбите и хвърчилата в Пекин

Полетите на гълъбите и хвърчилата бяха забранени в китайската столица за времето на юбилейните тържества по случай 60 години от създаването на Китайската народна република (КНР). Празникът ще се отбележи на 1 октомври, но забраната се въвежда от 15 септември до 8 октомври.

Позовавайки се на столичните власти, китайската телевизия съобщава, че забраната се разпростира върху всяка спортна и рекламна дейност в небето над цял Пекин.

"На жителите на столицата се забранява да пускат гълъби, хвърчила и въздушни балони, независимо от целите им, включително и празнуването и рекламата на стоки", заявява началник Ли Жунхуа от пекинското управление на обществената сигурност.

Той призова съзнателните граждани да съобщават в полицията за появата на "подозрителни летящи обекти".

Полицията пристъпи и към проверка на всички влизащи в столицата транспортни средства на около двеста КПП-та, разположени по периметъра на града. Шофьорите и пътниците ще трябва да представят удостоверения за самоличност. Всички опасни предмети, като например имитации на оръжие и ножове, ще бъдат изземвани.

Повече от седем хиляди полицаи с каски и с оръжие патрулират по улиците на Пекин и околните пътища, а също и в оживените търговски райони. Особено внимание привличат лицата от "мюсюлманската националност" във връзка със скорошните безредици в Урумчи.

На първи октомври в Пекин ще премине военен парад и демонстрация на трудещите се, на площад Тянънмън ще има гала представление с участието на хиляда професионалисти и самодейци.

Споделяне

Още от