Законите за спецслужбите минават през Министерския съвет следващата седмица

Проектозаконите за спецслужбите ще бъдат разгледани от Министерския съвет следващата седмица, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на поредното им обсъждане в четвъртък.

 

Министерският съвет предложи четири проектозакона – общ за националната сигурност и устройствени за НСО, военното и цивилното разузнаване. Към момента липсва консенсус около приемането на първите два, но се оформя консенсус около проектозаконите за Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" към МО

 

Поредното обсъждане бе на тема "парламентарен контрол" върху службите, като Цветанов коментира, че когато има такъв контрол "службите ще се стремят единствено да работят в интерес на държавата и на евроатлантическото партньорство".

 

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов, който е член на комисията по вътрешна сигурност, обяви, обаче, че МВР не прави отчети за изпълнението на бюджета си в ресорната комисия повече от 10 години.

 

"Лично вие, господин Цветанов, бягате от парламентарния контрол", обърна се той към министъра. Бакалов заяви, че в България гражданският контрол над службите не е развит, а парламентарният не е достатъчно активен.

 

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, каза, че една страна е силна със службите си, когато има политически консенсус по развитието им. Според него рискът "международен

тероризъм" не е бил оценен правилно от изпълнителната власт.

 

Изключително важен е въпросът как правителството информира контролиращия орган какви са приоритетите му по отношение на рисковете за националната сигурност, каза Костов и добави, че когато контролиращият не знае какви са приоритетите, той не може да проконтролира по същество изразходването на отпуснатите средства.

 

Ханс-Йорк Гайгер, бивш председател на службата за външно разузнаване и контраразузнаване на Германия, пък отбеляза, че в страната му функционира самостоятелен закон за контрол над разузнавателните служби.

 

"В Германия говорим за разузнавателни, а не секретни служби. Те събират и анализират данни, сведения и документи, но нямат никакви полицейски правомощия”, добави Гайгер.

 

"Имаме много ясна йерархия между службите и съответните министерства. Контролът е от неимоверно значение в демократичната държава. Гражданите трябва да могат да се доверяват на своите институции и на своите разузнавателни служби", заяви Ханс-Йорк Гайгер.

 

Основните критики на политическите партии към пакета проектзакони са насочени към общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?