Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зам.министър сред кандидатите за ректор на Техническия университет в София

0 коментара

Седем са кандидатите за ректор на Техническия университет в София, сред които ще избира утре Общото събрание на университета. Сред тях е и сегашният заместник министър на образованието и науката проф. Камен Веселинов. За ректорското място са се кандидатирали и досегашният ректор проф. Венелин Живков, досегашният заместник-ректор проф. Рачо Иванов, проф. Димитър Стоянов, проф. Ангел Диков, проф. Димчо Чакърски и проф. Емил Николов, съобщи БТА.

В програмата си зам.министър Веселинов предвижда децентрализация на финансирането на университета и изработване на ясна стратегия за развитието на обучението и повишаване на неговото качество. Според проф. Веселинов трябва да се разшири обменът на студенти и преподаватели чрез международни програми и спогодби, да се предлага обучение съвместно с други висши училища от страната и чужбина и да се разработи стратегия за развитие на Техническия университет като център за обучение и изследвания. Необходимо е и да се разработят системи от критерии за оценка на преподавателската дейност и да се създаде бюро за студентски труд.

Повишаване на качеството на обучение и активно участие в изграждането на национална стратегия за развитие на висшето техническо образование в България са сред главните цели в мандатната програма на досегашния ректор на Техническия университет проф. Венелин Живков. Той предвижда постепенно въвеждане на дистанционното обучение, подобряване на работната среда на студенти и преподаватели, разширяване участието на студентските съвети и на всички студенти в управлението и стопанисването на общежитията и учебните сгради.

В програмата си проф. Димитър Стоянов залага на разработване на стратегия за развитие на Техническия университет и подобряване на качеството и организацията на учебната работа. Проф. Стоянов предвижда и строителство на нов библиотечно-информационен комплекс, постепенно преминаване на самоиздръжка на някои помощни звена, делегиране на по-големи права и възлагане на по-големи отговорности на факултетните ръководства и формиране на собствени бюджети на факултетите.

Сред целите в програмата на досегашния зам.ректор проф. Рачо Иванов е интегрирането на Техническия университет с европейските университети и повишаване на неговия международен авторитет. Той предлага да се въведе система за управление и оценка на качеството, включваща и мнението на студентите, да се децентрализира управлението, като се включва лична отговорност на ръководителите на звената и увеличаване на ролята им.

В програмата на проф. Ангел Диков се предвижда въвеждане на система за контрол на качеството на обучението, разширяване на чуждоезиковото обучение и подпомагане на изнесените звена за осигуряване на качеството на учебния процес. В нея е предвидено още да се даде по-голяма самостоятелност и отговорност на факултетите, да се създаде система за информация чрез анкетиране на студенти, докторанти, преподаватели и обслужващ персонал, както и система за обратна връзка със завършилите Техническия университет през последните 5 години, за да се оценява нивото на учебния процес и от гледна точка на реализацията на студентите.

Според проф.Димчо Чакърски, трябва да се създадат условия за ранно хабилитиране на научно-преподавателския състав и подмладяването му чрез привличане на млади асистенти при облекчени условия . Публичност на скалите за работни заплати на преподавателите и служителите и подобряване на хигиенно-битовите условия в университета, предлага още проф. Чакърски.

И според проф. Емил Николов трябва да се насърчават младите преподаватели в тяхното академично израстване, както и да има диференцирано заплащане според резултатите. Той предлага Техническия университет да бъде първостепенен разпоредител на бюджета си. Сред идеите му са и създаване на действаща система за кредитиране на студентското обучение с безлихвени заеми с гратисен период и частична автономност в разходване на бюджета на основните звена според приноса им за университета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.