Замразени са договорите за строежа на морското трасе на "Южен поток"

Замразени са договорите за строежа на морското трасе на "Южен поток"

Компанията "Южен поток Транспорт" (South StreamTransport) е съобщила на всички свои доставчици на тръби за морското трасе на газопровода "Южен поток" да прекратят работа, съобщи руският вестник "Ведомости". Изданието се позовава на два източника сред изпълнителите на поръчките и един от структурите на "Газпром".

Решението е било взето в понеделник от акционерите в проектната компания зас троежа на подводния участък - руската "Газпром", италианската ЕНИ (ENI), немската "Винтерсхал" (Wintershall) и "Електрисите де Франс (EdF). В четвъртък всички нийни изпълнители са получили официални писма, включително и да не доставят строителни материали.

В началото на декември от ЕНИ съобщиха, че от проектната компания са отказали доставка на поръчани тръби.

За строителството на първата тръба на газопровода са необходими 680 хил. тона тръби, отбелязва "Ведомости". Останалите подизпълнители, които трябва да доставят тръби и строителни материали – руската OMK и "Юропайп" (Europipe), обаче все още не са уведомени за замразяването на договорите и обясняват, че работата по първата тръба продължава.

Част от оборудването за морската част на газопровода вече е произведено и складирано в България, пише "Ведомости". Проектната компания ще реши какво да се прави с произведените тръби и другите материали на среща с изпълнителите в понеделник. На нея ще бъде обсъдено дали тръбите ще могат да бъдат използвани за строежа на планирания нов газопровод към Турция - "Турски поток", коментира източникът на "Ведомости".

Договорът за първата тръба на "Южен поток", от общо четири, беше сключен и изпълнен, а обещанията са, че компаниите ще бъдат компенсирани. За втората тръба беше избран изпълнител, но договорът не е сключен и затова и няма да има налагане на санкции, коментират източниците на "Ведомости".

Представители на ОМК, "Северстал" и "Юропайп" са коментирали пред изданието, че не са теглили заеми за производството на тръбите, затова и не са зависими от отмяната на договора за доставка на общо 634 хил. тона тръби за втората тръба на газопровода.

На голямата си годишна пресконференция в четвъртък руският президент Владимир Путин каза, че новият проект до турско-гръцката граница на практика може да заобиколи само България. "Може през Гърция да влезе в Македония, после - в Сърбия и пак да стигне до Баумгартен в Австрия", но това зависи от Европейския съюз.

От "Ведомости" изчисляват, че ако се строи нов газопровод, а не се използва турската газопреносна система, то "турският проект" до австрийския разпределителен център ще е дълъг 2545 км. Това ще бъде с 200 км повече от "Южен поток" и само от руския бряг до границата с Гърция разходите ще са за поне 10 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес