Започна регистрацията за играчите на газовата борса

Четири големи фирми вече проявили интерес за участие в първия търг на 9 декември

Започна регистрацията за играчите на газовата борса

"Газов хъб Балкан", който ще е оператор на българската газова борса, отвори в четвъртък регистрациите за бъдещите играчи на търговската платформа. Четири големи компании от газовия бизнес вече са проявили интерес да участват в първия от четирите търга за продажба на около 210 млн. куб. м природен газ от количествата на "Булгаргаз". Той ще се проведе на 9 декември, а останалите три процедури ще са във всеки следващ понеделник до края на 2019 г. В първите два търга ще могат да се купуват обеми само за българския пазар, а ако останат свободни количества ще се предлагат в следващите две процедури и ще могат да се изнасят извън страната.

Това научи Mediapool, след като "Булгартрансгаз" обяви, че дъщерното му дружество "Газов хъб Балкан" започва да регистрира потенциални участници в първия етап от старта на борсовата търговия с природен газ у нас.

Според приетите поправки в Закона за енергетиката от 1 януари 2020 г. общественият доставчик "Булгаргаз" трябва да пласира през газовата борса 7 процента от общото потребление на синьо гориво в страната, а всяка следващата година процентът да нараства - до 13.5 на сто през 2021 г.,  20% през 2022 г., 27.5% през 2023 г. и 35 процента през 2024 г. 

При годишно потребление от малко над 3 млрд. куб. м това означава около 210 млн. куб м за следващата година, които "Булгаргаз" трябва да пусне на борсата. Предаването им за търговия от страна на "Газов хъб Балкан" трябва да стане със споразумение, чийто проект в момента се разглежда от Комисията за енергийно и водно регулиране. Регулаторът е в процес на изработване на критериите за лицензиране на оператори на газова борса. Докато обаче въпросната наредба стане факт, "Газов хъб Балкан" има правото да е такъв оператор, след което трябва да премине процедурата по лицензиране. Може обаче и други фирми да поискат да имат борса за ток.

Макар все още всички тези процедури да не са приключени, от "Булгартрансгаз" се подготвят за провеждането на търговете. До 4 декември ще се приемат заявките на желаещите за участват в борсовата търговия. Само в първия ден от откриването на регистрациите четири големи компании за търговия с газ са се поинтересували и са поискали допълнителни разяснения за начина, по който да сторят това, научи Mediapool от свои източници. 

Вече е договорена и платформата за търговия с газ, която ще бъде осигурена от канадска компания. Предстои обявяване на сключения договор с нея.

На 9 декември ще бъдат предложени освободените от "Булгаргаз" за цялата 2020 г. обеми на желаещите да ги купят. Ако останат свободни количества, те ще бъдат пуснати отново на 16 декември, а за 23 и 30 декември са предвидени търговете за евентуално останали обеми, които ще могат да се изнасят и извън страната, както предвиждат законовите изисквания.

Регистрация на борсовите играчи може да се прави и между търговете.

От 2 януари пък "Газов хъб Балкан" предвижда да започне търговията за природен газ в сегментите за осигуряване на дневни продукти за балансиране и за сключване на двустранни договори между продавачи и купувачи на синьо гориво.

От газовия борсов оператор обясняват, че регистрaцията за участие от страна на потенциалните купувачи на освободените от "Булгаргаз" количества газ не ги задължава да направят обвързващи оферти в търгoвете. Те няма да са длъжни да се регистрират в останалите сегменти на търговската платформа на "Газов Хъб Балкан“. От тях също така няма да се изискват други такси, а само ако сключат сделка на платформата, ще трябва да плащат такса от 10 стотинки за мегаватчас от купените количества.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?