Петкова разчита и на местния добив за газовата борса и хъб

Петкова и Дончев провериха подготовката на сондажния кораб, сн. МЕ

Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещение на кораба, който ще извърши сондаж в дълбоките води на Черно море в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар"), проучван за нефт и газ от компанията "Шел Интернешънъл Експлорейшън енд дивелопмънт Италия".

Двамата с  вицепремиера Томислав Дончев се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателния сондаж, който трябва да каже има ли потенциално находище. По думите на Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондажа, което е отпимистична перспектива, съобщи Министерството на енергетиката.

Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно, посочва министърката.

Тя допълва, че правителството вече четвърта поредна година концентрира усилията си за изграждане на липсващата инфраструктура и за развитие на пазара на природен газ в страната. Петкова припомни, че заедно с Европейската комисия е разработена концепция за изграждане на газоразпределителен център и един от възможните източници за захранването му е местният добив.

Очакванията са на газовия хъб "Балкан" край Варна да функционира газова борса, за чието създаване държавният газов оператор "Булгартрансгаз" подписа в края на миналата година споразумение с австрийски хъб за помощ при структурирането на такава търговска платформа. Там се планира да се продават свободните капацитети от бъдещата тръба та "Турски поток" през българска територия, както и суровина от други източници, които ссе още са потенциални.

Петкова припомни, че "Булгартрансгаз“ регистрира в краяна миналата година дъщерно дружество – "Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.  Дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?