Започва анализ за ефекта на новите преносни тарифи на газа върху клиентите

Започва анализ за ефекта на новите преносни тарифи на газа върху клиентите

Двете държавни газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще изготвят до 5 септември анализ и изчисления как ще се отрази върху различните групи енергийни консуматори планираното за 1 октомври 2017 г. въвеждане на новия тарифен модел за преноса на природен газ според входната и изходната точка на доставка в България, периодите и прогнозите за потребление. Това съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда след среща с представители на двете държавни компании, на Комисията за енергийно и водно регулиране и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), която преди два дни обяви стачна готовност заради новите такси, които ще доведат до повишаване с 60 процента на разходите на предприятията за приноса на синьото говиро.

На срещата са били дискутирани всички детайли по избора на така наречения "матричен модел“ на входно-изходна тарифна система, предлаган от "Булгартрансгаз", но оспорван от бизнеса. От федерацията заявиха, че новите тарифи не са били дискутирани с тях, трябвало е сега обещаният анализ да бъде изготвен далеч преди обявяването на новия модел за обществено обсъждане. Според индустриалците този модел обслужва изцяло интересите на "Булгартрансгаз" и спира алтернативите за внос на различен от руския газ.

Часове преди срещата за тарифния модел министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти в Министерския съвет, че отражението на новия тарифен модел върху крайната цена на природния газ ще е минимално. По първоначални данни повишението ще бъде под 2 на сто, каза тя.

При това положение предстои да се види какво ще е решението на енергийния регулатор за цената на природния газ през последното тримесечие на годината, когато започва и отоплителния сезон. "Булгаргаз" прогнозира спад на цената си за вътрешния пазар с 6 на сто, но в нея не влизат въпросните такси за пренос, които вече няма да са едни и същи за всички според транспортираното количество и разстоянието за пренасяне.

По повод протестите на индустриалците Петкова припомни, че през 2011 г. са били разработени две методики за формиране на цените за пренос и достъп, съобразени изцяло с изискванията на ЕС и преминали две обществени обсъждания. Тя посочи още, че сегашната цена за пренос и достъп до мрежата на "Булгартрансгаз" е от 2005 г., а според евроизискванията трябва да се приложи друг модел.

"Моделът, който изисква регламента на ЕК, ще гарантира приходи от оператора и необходимо присъщите разходи, за да може да осъществява своята дейност", повтори Петкова, която преди ден коментира същото и посочи, че вероятно ще се въведе шестмесечен тестови период за новия тарифен модел.

От БФИЕК на свой  ред обявиха, че индустриалците не са против спазването на европейските регламенти и произтичащите от тях задължения за въвеждане на входно-изходния тарифен модел, а единствено подлагат под съмнение избрания от "Булгартрансгаз“ модел за разпределение на разходите. Според организацията той не съответства на спецификата на българския газов пазар и натовареността на газопреносната мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес