Започва пробно преброяване на земеделските стопанства

Сн. ЕПА/БГНЕС

Пробното преброяване на близо 3000 различни по размер и специализация земеделски стопанства в страната започва от 1 септември, съобщиха от Министерството на земеделието.

До 10 септември земеделците ще могат да въвеждат данните за стопанствата си сами онлайн. От 11 септември до 11 октомври 2019 година сведенията ще се събират чрез интервюта, които ще се правят от анкетьори или от експерти по агростатистика от 28-те областни дирекции "Земеделие".

Това е третото преброяване на земеделските стопанства, както България е част от ЕС. Целта му е да се видят производствените методи, мерките за развитие на селските райони и агроекологичните показатели.

В инфектираните с африканска чума по свинете зони ще бъде приложен различен подход. В местата на обявена епидемия стопаните няма да бъдат посещавани на място за осъществяване на пробното преброяване. Интервютата ще се провеждат извън санитарните зони на стопанствата, като възможен вариант е земеделските стопани или техни представители да бъдат поканени в областните дирекции "Земеделие", Общинските служби по земеделие или в административна сграда в населеното място за попълване на данните.

В пробното преброяване са включени общо 68 малки и големи населени места - най-малко по две от всяка област. Целта е да се проверят в реални условия организацията, провеждането, инструментариумът на преброяването и онлайн въвеждането на индивидуалните данни. Официалното преброяване ще е догодина.

Споделяне

Още от Бизнес