Заподозреният за измами Спас Василев искал да помага на хората, но съдът го остави в ареста

Свързваният с профила "Александър Николов" искал "уважение и внимание"

Снимка: БГНЕС

Спас Василев, който бе заподозрян за серия от измами със самолетни билети и кредитни карти, извършени през последните няколко години, остава за постоянно в ареста, реши в понеделник Софийският районен съд (СРС). Според мотивите му в случая има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият се е занимавал с измами, свързани с продажбата на самолетни билети.

СРС отбеляза, че по конкретното дело са приложени и доказателства по други подобни казуси, които сочат за трансгранична престъпна дейност, извършвана от него "с размах и особена дързост".

Веднага след като чу определението на съда, Василев бе отведен в следствения арест. Той бе задържан в петък и обвинен за измама от 2013 г. Междувременно прокуратурата обедини всички жалби срещу него в едно дело, уточнявайки че потърпевшите са над 40 души. Тъй като досъдебното производство е още в начален етап обаче, от МВР и прокуратурата отказват повече подробности.

Василев е свързван с фалшивия Фейсбук профил "Александър Николов", който натрупа сериозна виртуална популярност по време и след протестите срещу кабинета "Орешарски". През последните няколко месеца се оказа, че има десетки потърпевши от предлаганите от него самолетни билети на по-ниски цени, които не е осигурявал, въпреки че е получавал пари.

Миналия петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът ГДБОП Ивайло Спиридонов обявиха, че Василев е задържан, уточнявайки обаче, че все още не разполагат с категорични доказателства, че човекът зад профила "Александър Николов" е именно той.

Самият Василеяв в понеделник заяви пред чакащите го в съдебната зала журналисти, че познава виртуално част от тях, с което индиректно призна, че е администрирал фалшивия профил в социалната мрежа. Василев обаче отказа да коментира други подробности, повтаряйки няколко пъти, че само адвокатът му Георги Ценев ще говори по случая.

Впоследствие юристът заяви пред съда, че клиентът му не е извършил престъпление, тъй като в действията му нямало умисъл, а само желание да помогне на пострадалия Иван Ралчев. По думите на Ценев обвиняемият започнал да предлага самолетни билети на по-ниски цени, използвайки собствени пари, за да ги купува. Постепенно обаче сам се вкарал във "въртелив порочен кръг", взимайки пари от всеки следващ, за да покрива стойността на билетите, продадени на предишните му клиенти.

Адвокат Ценев обясни още в пледоарията си, че до момента Василев не е бил наясно, че действията му са обект на разследване за измама и, че срещу него са пуснати десетки жалби в полицията. "Той не е знаел, че е издирван, нищо не е знаел", добави юристът пред съда.

Според защитника обвиняемият сам се предал на ГДБОП в петък, след като разбрал от медиите, че го подозират в серия измами, извършени през Фейсбук профила "Александър Николов". "Самият той се явява (в ГДБОП) и казва: "Аз ще сътруднича, за да разкриете това, в което ме обвинявате", посочи още Ценев.

Попитан от журналистите извън съдебната зала дали Спас Василев е ползвал друго име в социалната мрежа, адвокатът му потвърди, уточнявайки, че "не му е харесвало името Спас". Ценев разказа още, че клиентът му е преустановил предлагането на самолетни билети още през 2013 г., тъй като видял, че не може да се справи. Преди 5-6 месеца обаче отново се захваща с тази дейност, "защото е мислел, че този път ще може да се справи и да бъде по-коректен". Защитникът обясни още, че родителите на Василев живеят в село Кочериново и е възможно той да не е бил открит на постоянния си адрес в Дупница, защото е бил при тях.

Помолен да коментира подбудите на обвиняемия просто да помага на различни хора във Фейсбук с евтини билети, Георги Ценев заяви, че така мъжът търсел "уважение и внимание". "Много хора са започнали работа благодарение на негови протекции", каза адвокатът му, добавяйки, че Спас е правил на много журналисти контакт с влиятелни хора, които да интервюират.

По думите на юриста дейността на Василев изобщо нямаше да е обект на наказателно преследване, ако беше извършена от фирма, а не от физическо лице, тъй като тогава липсата на платени билети щеше да провокира единствено граждански спор в съда. Попитан дали това обаче не прилича на пирамида, Ценев уклончиво се съгласи.

Определението на Софийския районен съд не е окончателно и подлежи на жалба или протест пред Софийския апелативен съд. Ако втората инстанция бъде сезирана от някоя от страните, заседанието му ще се проведе на 24 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?