Затвор грози бащата от Асеновград, чиито деца бяха отнети

Затвор грози бащата от Асеновград, чиито деца бяха отнети

Министърът на правосъдието Миглена Тачева обяви, че в случая с двете деца от Асеновград, за попечителството над които спорят родителите, става въпрос за международно отвличане по силата на Хагската конвенция и че бащата ще бъде проверяван от прокуратурата за осуетяване на съдебно решение. В събота в кулоарите на НС Тачева даде брифинг, на който разясни казуса, нашумял тези дни заради тв репортажи, в които се вижда как двете деца – момче и момиче, насилствено са отнети от бащата, за да бъдат предадени на майката, която е полякиня.

Осемгодишната Николета и седемгодишният ѝ брат Павел са деца от смесен брак между българин и полякиня. Родителите не са разведени. Децата живеят 2 години с баща си Тодор Василев в Асеновград, след като мъжът решава да се върне от Полша с децата в България. Василев твърди, че майката страда от сериозна алкохолна зависимост, която го принудила да вземе децата и да се прибере.

Според Тачева бащата ги е отвел от Полша без съгласието на майката - Барбара. По думите ѝ обаче най-сериозното законово нарушение е, че Василев не е спазил решението на Софийския апелативен съд, което постановява децата да бъдат върнати на майката. “В една правова държава върховенството е на закона и съдебните решения трябва да се спазват”, коментира министърът.

Тачева съобщи още, че прокуратурата ще проверява бащата и роднините му, които са се опитали да осуетят съдебното решение. Наказанието по НК за това е затвор до 3 години или глоба от 5000 лева.

Министърът посочи още, че цялата грозна сцена около взимането на децата от дома им в Асеновград, е “провокирана не без участието на бащата”. “В момента той е извършил престъпление, след като не спазва съдебното решение”, допълни Тачева.

Според нея все още съществуват правни възможности бащата да получи временно попечителсво над децата, но първо трябва да се мине по съответния съдебен ред.

Тачева призова бащата да каже къде е синът му, който в паниката около отвеждането избяга и е обявен за държавно издирване. По думите ѝ само дъщерята Николета е при майката в Полша.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?