Здравните власти с нов опит за ценови контрол на медицинските изделия

НЗОК ще плаща някои консумативи директно на фирмите вместо на болниците

Здравните власти с нов опит за ценови контрол на медицинските изделия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща някои медицински изделия като клапи, стентове и протези директно на дистрибуторите и производителите вместо както е сега – на болниците, които от своя страна се разплащат с фирмите. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство, публикувани за обществено обсъждане.

Идеята на промените е, че НЗОК ще успее да договори с дистрибуторите по-ниски цени за някои изделия отколкото в момента болниците успяват да постигнат при търговете си, включително заобикаляйки евентуални договорки “под масата“, които оскъпяват изделията и водят до доплащане от пациентите.

Целта на промените е здравната каса да оптимизира разходите си за медицински изделия, които през последните години нарастват. През тази година НЗОК разполага с бюджет от 98 млн. лева за медицински изделия в болничната помощ, като към края на август вече е похарчила 70.2 млн. лева.

“Целта на промените е задържане на разходите, както и преодоляване на евентуален дефицит в условията на непрекъснато увеличаващ се техен ръст“, се казва в мотивите на здравното министерство.

През пролетта на тази година НЗОК вече наложи ценова регулация в опит да ограничи ръста на разходите си, като еднолично спуснатите цени на някои изделия скандализираха лекари и представители на бизнеса, които предупредиха, че това ще доведе до по-голямо доплащане от пациентите.

Процедурата в момента е такава, че всяка болница прави търгове за необходимите ѝ медицински изделия, фирмите се явяват на тях с различни оферти, поради което различните лечебни заведения си набавят едни и същи изделия на доста различни цени. Здравната каса от своя страна приема списък с пределни цени, на които възстановява след това разходите на болниците, а разликата в цените се поема от пациентите.

Тъй като пазарът на медицински изделия като клапи, стентове, стави, пирони и др. у нас е слабо регулиран (за разлика от фармацевтичния), болниците купуват, а пациентите доплащат тези консумативи в условия на абсолютно непрозрачни цени с калкулирани солидни комисионни. 

“За разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, чрез създаден специализиран орган в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, в областта на медицинските изделия такава регулация липсва. Вносителите на медицински изделия имат задължения да регистрират своите изделия и техните цени, но липсва нормативно регламентирана възможност тези цени да бъдат ефективно контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави-членки от Европейския съюз“, се казва в мотивите на министерството.

Промените предвиждат НЗОК да определя до каква стойност ще покрива отделни групи медицински изделия, като най-разходоефективните ще бъдат покривани 100%. Освен, че ще определя максималната стойност, до която заплаща за съответната група или подгрупа медицински изделия, НЗОК ще планира и техния прогнозен обем за година напред на база на потреблението от предходната. Според мотивите това ще помогне за по-доброто бюджетно планиране.

“Възможността НЗОК да сключва договори с производители или търговци на едро с медицински изделия, представили най-разходоефективни за бюджета на НЗОК предложения, е предложение, свързано със спазване на бюджетната дисциплина, стриктно придържане към нормите на Закона за публичните финанси, както и със стремежа на НЗОК да осигури достъп на повече здравноосигурени лица до необходимите им, съобразно здравословното им състояние медицински изделия“, се казва още в мотивите.

Срокът за обществено обсъждане на наредбата е 14 дни и е съкратен с оглед на предстоящата ежегодна процедура по определяне на стойностите, до които НЗОК заплаща медицинските изделия. 

Споделяне
Още по темата
Още от България

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?