Таня Андреева и Ива Станкова в задочен диалог през медиите:

Здравният министър "подсети" шефката на фонда за лечение на деца да се оттегли, тя отказва

Здравният министър Таня Андреева. Сн. БГНЕС

Имам информация, че д-р Ива Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца, обяви в сряда пред БНР здравният министър Таня Андреева, като по този начин "подсети" директора на фонда, че ще е най-разумно да си подаде оставката .

Изявлението на министъра идва след настояванията на родители на болни деца за оттеглянето на Станкова. Причината е, че фондът бави без причина разглеждането на документите на децата. В края на февруари Станкова каза, че няма намерение да подаде оставка.

"Към момента няма кандидати за позицията. Очаквам отговора на д-р Станкова (дали ще се оттегли) и тогава започвам срещи с кандидати за директори. Предполагам, че след като бъде съобщено това, че д-р Станкова се оттегля, ще има и кандидати. Ще има назначени още хора. Случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които фондът разглежда са три пъти повече от 2012-а, а очевидно административният капацитет (във фонда) не е достатъчен", обясни министърът.

Изненадващо шефката на Фонда за лечение на деца отрече да смята да си подава оставка. Потърсена за коментар на "подсещането" от страна на здравния министър, Ива Станкова каза пред БТА, че "няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид".

"Смятам, че условията са такива, каквито предполагат отговорности. Всичко се променя и никой не е вечен на поста си", каза още тя.

"Фактът, че министър Андреева ме покани, означава, че ми е вярвала, че мога да се справя, и мисля, че опитът, който имам, недвусмислено го показва. Предполагам, че днес ще разговаряме с министър Андреева не за друго, а защото имаме много проблеми, които трябва да решим", допълни д-р Станкова.

Тя каза още, че е подготвила отчета си, в който е посочено, че в момента развитието на фонда се нуждае от нова философия.

Последва нова размяна на реплики между министъра и шефа на Фонда за лечение на деца през медиите. Няколко часа по-късно Таня Андреева заяви пред журналисти в сградата на Министерския съвет: "Изненадана съм, че д-р Ива Станкова, директор на фонда за лечение на деца преди днешната ни среща съобщи пред медиите своето решение. Надявам се, след обяд да чуя от нея нейното решение, след което министерството ще излезе с решение".

"Миналата седмица имахме с нея разговор по повод доклада на медицинския одит. Тя помоли за една седмица да помисли дали може да се справи с предизвикателствата, защото аз ѝ казах цялата философия на фонда за лечение на деца”, обясни Андреева. По думите ѝ, предстои промяна в устройствения правилник, в начина на работа, за което директорът трябва да прецени ситуацията и как ще продължи да работи.

"Днес д-р Станкова трябваше да съобщи своето решение, както и нейното виждане като директор на фонда за подобряване на работата с оглед по-големия брой досиета, който фондът вече разглежда, както и с оглед на това да се координира по-добре процесът така, че да няма забавяния от страна на експертите и от страна на самия фонд", допълни министърът.

Сутринта пред БНТ министър Андреева коментира и някои от другите проблеми, пред които е изправена и заради което се засилва недоволството сред пациентските и съсловните медицински организации.

Така например преди ден от Федерация ”Български пациентски форум” обявиха, че ще поискат оставката ѝ, ако до десет дни не се реши проблемът с лекарствата на трансплантираните. Обвинението на хора с присадени органи е, че чрез административен подход при изписването на лекарствата им се издава смъртна присъда.

"От петък миналата седмица има решение на въпроса. Затова бях изненадана, че пациентският форум поставя по този начин въпроса. Медикаментите, за които те говореха, са в достатъчно налични количества и няма опасност пациентите да останат без лекарства. А фирмата, притежател на разрешението за употреба, поема ангажимента и доплаща разликата между цената и тази, която заплаща НЗОК. Практически за пациентите лекарствата са безплатни. На този етап поставеният от тях проблем, вече е решен", обясни Таня Андреева.

Министърът обаче отбеляза, че не разполага с информация дали има региони с неритмично снабдяване с лекарства за трансплатнираните и дали има проблем с достъпа на пациентите до тях. Телевизионни репортажи обаче показаха, че проблеми със снабдяването с лекарства има.

Споделяне

Още по темата

Още от България