Земеделският министър ще проверява аграрните аташета, издръжката им била неоправдана

Иван Станков отказва да подписва документи сам

Министър Иван Станков. Сн. БГНЕС

Служебният министър на земеделието и храните Иван Станков обяви, че започва проверка на дейността на земеделските аташета зад граница. Той коментира, че издръжката им неоправдана и ще иска справка колко струват на данъкоплатците и с какво са допринесли за България.

Темата  стана отново особено актуална, тъй като един от основните свидетели в разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов – бившият шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, за когото се твърди, че през 2010 г. Найденов му предлага подкуп от 200 хил. лева, за да възстанови неправомерно ДДС на две фирми. Впоследствие Симеонов бе спряган за нова длъжност - аташе по земеделието в Брюксел.

Постът "земеделски аташе" бе създаден по идея на Мирослав Найденов. Вероятно той е искал да се "отблагодари" на Симеонов, изпращайки го в Брюксел, но срещна отпора на финансовия министър Симеон Дянков.

В края на миналата година от Министерството на земеделието и храните отговориха официално, че Симеонов не е аташе.

В сряда обаче от ведомството съобщиха пред Mediapool, че Симеонов все пак е бил изпратен в Брюксел, но като секретар в Постоянното представителство на България в ЕС.

Правителството назначи само двама земеделски аташета. В Париж бе изпратена Веселина Евдокимова, която ръководеше дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а в Берлин - Петя Стелиянова, която бе шеф на отдел "Международни отношения" в агроведомството.

Те бяха назначени без конкурс със заповед на Мирослав Найденов, което е позволено от закона.

От МЗХ отказаха да съобщят колко струва "средномесечната издръжка на един земеделски аташе и какви са направените разходи за тяхната дейност досега", като посочват само методиката по-която се определя заплащането им.

Говореше се, че аташета може да бъдат изпратени и в Лондон и Москва, но това не се случи.

Иван Станков, който в сряда се срещна със земеделски производители в Кърджали, каза още, че не може да не го притесняват повдигнатите обвинения към предшественика му.

"Опасности има толкова много, защото, ако има недобросъвестни хора около мен, това може да се случи с всеки. Много внимавам. Предупредил съм ги всички да бъдат много внимателни, всеки да си носи персоналната отговорност, така че всичко да идва изчистено, обработено. Няма ли предварителни подписи и прегледи на нещата, аз не подписвам. Поне на този етап е така", каза Станков.

Освен това съобщи, че България ще търси възможност за въвеждане на по-строг граничен контрол при вноса на храни от ЕС, като ще постави въпроса пред министър-председателя.

Проф. Станков обяви още, че предстои създаването на Бизнес научен съвет, както и разработване на стратегии за слабите производства.

"Ще разработим стратегии за животновъдството, зеленчукопроизводството, производството на плодове, тютюнопроизводството, розопроизводството и те ще се защитават в този научен бизнес съвет", каза Станков.

Споделяне

Още по темата

Още от България