Земеделският министър стартира одит в "Напоителни системи"

Земеделският министър стартира одит в "Напоителни системи"

Земеделският министър Христо Борисов възложи извършването на одит над държавната фирма "Напоителни системи", съобщиха в сряда от ведомството му.

"Предмет на проверката ще бъдат определянето на прогнозни цени при провеждането на обществени поръчки, задълженията на дружеството, разпоредителните сделки, определяне на състава и възнагражденията на Съвета на директорите, както и сключените граждански договори и тези с лица, придобили право на пенсия", уточняват от аграрното ведомство.

Още в края на миналата седмица Бозуков посочи подозрителни обществени поръчки.

"Има обществени поръчки на държавната фирма, от които човек може да се стресне", каза тогава министърът. Той даде пример, че при цена 80 лева за кубик бетон, фирмата се готви да плаща за бетон от Бургас - 300 лева.

Шефът на Напоителни системи Снежина Динева бе преназначена буквално в "12 без 5" за нови 5 години начело на фирмата от правителството на Борисов. Именно в първия мандат на настоящия служебен министър тя за първи път оглави държавната фирма.

Спорните поръчки в държавната фирма станаха и повод Бозуков да отбележи, че екипът му не одобрява заложените 800 млн. лв. за изграждане на нови канали за напояване и за ремонта на три напоителни язовира в Плана за възстановяване на ЕС.

"Може да има възражение от ЕС, че за съоръженията за напояване ще има двойно финансиране - по Плана за възстановяване и по бъдещата Програма за селата. Спорно е и доколко тези мерки, които се предвиждат кореспондират със "зелените практики" на ЕС", очерта подводните камъни пред тези проекти той.

Одитът ще бъде извършен от дирекция "Вътрешен одит" на агроведомството и се планира да приключи до 4 юни 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?