Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия

Жан-Клод Юнкер

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер спечели подкрепата на европейските десноцентристки партии да бъде техният кандидат за поста председател на Европейската комисия, предаде Ройтерс в петък.

Юнкер победи своя съперник от Франция, европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние в надпреварата за водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за изборите за Европейски парламент (ЕП) през май. На партийното гласуване в Дъблин Юнкер получи 382 гласа срещу 245 за Барние.

Така Юнкер ще участва в надпреварата за най-влиятелния пост в ЕС, упражняващ надзор над законодателство, засягащо 500 милиона европейци.

Юнкер ще влезе в съревнование с кандидата на социалистите и демократите Мартин Шулц, който сега е председател на Европейския парламент, и с8 кандидата на либералите Ги Верхофстат.

Групата на ЕНП се надява да остане най-силната в ЕП след изборите през май, въпреки предизвикателството от страна на социалистите, отбелязва ДПА.

"Аз съм истински европеец", каза Юнкер на конгреса в Дъблин. "Искам да съм председателят на следващата комисия".

Петдесет и девет годишният Юнкер е ветеран на политиката в ЕС и стана най-дълго управлявалият премиер в блока, след като 18 години бе начело на правителството на Люксембург, до 2013 г.

Той стана известен в Европа като първият председател на групата на финансовите министри от еврозоната - пост, който заемаше през по-голямата част от икономическата криза в ЕС.

Юнкер заяви, че възстановяването е далеч от приключило, особено имайки предвид това, че над 20 милиона европейци са безработни. "Първата ни задача е да дадем бъдеще, да върнем надеждата на безработните младежи", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?