ПЕС номинира Мартин Шулц за председател на ЕК, бъдещето на Станишев остава неясно

Мартин Шулц, сн. БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе посочен като номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за следващ председател на Европейската комисия, съобщи БТА от Брюксел в сряда.

Шулц е бил издигнат от Германската социалдемократическа партия и е получил подкрепата на 19 от 32 политически организации от ПЕС. Окончателното му утвърждаване предстои на конгреса на ПЕС в Рим на 28 февруари и 1 март догодина.

На пресконференция Шулц заяви, че това е решителен момент в неговия живот и уточни, че няма да се оттегли от поста на председател на ЕП по време на предизборната кампания. Той добави, че е необходимо ЕС спешно да поеме в посока към възстановяване на доверието на европейските граждани.

Най-богатата част от света трябва да разпределя благата по-справедливо между държавите и хората, посочи Шулц. Много партии съобразяват програмите си най-вече с желанието да спечелят повече места в ЕП, а не с идеята за повече европейско сътрудничество, добави той.

Според него предизборният дебат не трябва да бъде за и против Европа, а каква Европа искаме. Не трябва да допускаме близо една трета от младежите в една от най-богатите части на света, едно от най-образованите поколения, да остава без работа, заяви Шулц.

В отговор на въпрос той посочи, че е желателно големите политически сили в Европа да номинират кандидати за следващ председател на ЕК и да имат предизборни програми.

Следващият ръководител на ЕК ще бъде определен от евродепутатите след предстоящите през май догодина избори за ЕП.

Все още не е ясно какво ще е бъдещето на лидера на ПЕС Сергей Станишев след европейските избори. Според източници от БСП той има план за оттегляне от българската политика, като най-прекият и най-лесният път за това е да стане евродепутат. Ако Станишев оглави листата на БСП за евроизборите, обаче, ходът му незабавно ще бъде обявен от противниците на партията като признание за поражение. Поради тази причина Станишев се е нацелил в по-висок пост, например еврокомисар, твърдят източници от БСП пред Mediapool. За целта е нужна не само договорка с другите европейски партии – ЕНП, която в момента има мнозинство, и АЛДЕ, но в България трябва да има правителство, което да номинира Станишев за европейски комисар.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?