Златомир Иванов – Баретата бе намерен и прибран

Златомир Иванов – Баретата бе намерен и прибран

Обявеният за национално издирване Златомир Иванов – Баретата бе задържан от агенти на ДАНС в петък. Предстои да му бъдат предявени обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група. Преди дни срещу бившия командос показания пред съдия даде Димитър Вучев – Демби, който му приписа две убийства, три неуспешни опита за покушение и лидерско място в разпространението на наркотици.

От МВР съобщиха, че в "хода на процесуалните действия ще стане ясно дали на З.И., известен като Златко Баретата (МВР не изневерява на стила си и продължава да борави с инициали – бел.ред) ще бъде повдигнато и обвинение за убийства".

Все още обаче се издирват аверите на Баретата - Антон Савов – Мамата, Мартин Станков - Рашо и Ивайло Борисов.

Противоречива е информацията дали Иванов е бил арестуван или се е предал сам на властите. Според адвокатите му Лъчезар Таков и Димитър Вълчев той се предал сам. Защитниците твърдят, че Баретата е бил призован в столичната полиция в 11 ч. в петък и не се е укривал. Задържан е на паркинга пред голямата бяла сграда на площад "Възраждане".

От прокуратурата и полицията обаче твърдят, че Баретата е арестуван при съвместна операция с ДАНС, а не се предал доброволно. От агенцията лаконично обясниха, че "не оказал съпротива".

Неофициална информация сочи, че Златко Барета действително е задържан на паркинга пред столичната полиция, но се е предал на агентите на ДАНС, а не на полицаите. Не е ясно дали той е избрал служителите на Петко Сертов и на бившия си сътрудник Алексей Петров заради зачестилите смъртни случаи на арестанти в бившата ГДБОП и районните полицейски управления.

От паркинга на полицията Баретата бе откаран в сградата на ДАНС на ул. "Черковна", а малко след това маскирани полицаи го конвоираха до "Криминална полиция" на Лъвов мост. Първоначално той ще бъде задържан за 72 часа, след което ще бъде изправен пред съда за разглеждане на мярката му за неотклонение.

Преди два дни бе обявен за национално издирване, тъй като не се яви на призовката на прокуратурата. Адвокатите му твърдят, че тогава не е бил редовно призован.

Златомир Иванов съобщи за готвената акция срещу него няколко дни преди реализацията ѝ, като заяви пред столичен вестник, че "му готвят капан и очаква да бъде арестуван". Така той се превърна в поредния "оперативно интересен" бизнесмен, който потвърди, че от правораздавателните органи меко казано тече информация към разработваните лица.

По думите на Баретата Димитър Вучев - Демби казал на адвокат Мариана Тодорова, че иска т..нар. босове да му съберат един милион евро, а ако това не се случи, ще ги "накисне" пред ДАНС и прокуратурата.

На свой ред Демби даде интервю, в което заяви, че Баретата стои зад убийствата на Никола Иванов – Бобъра и Георги Нацев, както и зад стрелбата срещу Антон Милтенов – Клюна ( няколко години преди убийството на Клюна – бел.ред.) и Радослав Велков-Темерута.

Няколко часа преди Темерута да получи куршум в главата, автомобилът на Демби бе обстрелван на улица в столичния квартал "Симеоново". Последният твърди, че и зад тази стрелба стои Баретата.

Златомир Иванов е сочен за един от лидерите на българския наркопазар, особено след убийството в Амстердам през 2003 г. на Константин Димитров- Самоковеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?