Зоран Заев: Бойко Борисов е казвал македонски език 100 пъти

България отново е част от предизборната кампания в Северна Македония

Зоран Заев и Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

"У нас бяхме Република Македония. Навсякъде бяхме Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Децата ни в чужбина бяха унижени. Сега сме страна, призната от ООН, Бойко Борисов е казвал македонски език сто пъти, нашите споразумения са написани на македонска кирилица, изпълнихме мисията и наследството на нашите предци", каза лидерът на СДСМ Зоран Заев по време на предизборен митинг в Гевгелия.

Доскорошното управление на Заев показа, че е готово на отстъпки, за да придвижи Скопие към Европейския съюз, но другата основна партия ВМРО-ДПМНЕ разчита на антибългарските настроения.

"Трябва да решите дали да продължим по този път или да се върнем към (предишния) режим. Знам, че направихме грешки, но се върнахме и ги поправихме. Сега в интернет можете да видите къде се харчат парите и всеки може да обсъжда всичко. Никой не се страхува. Има свобода на словото, на демокрацията. Върховенството на закона не е възстановено както трябва да бъде, но законите са приети и остава да се приложат на практика", каза Заев, цитиран от агенция "Фокус".

Традиционно България е част и от тази предизборна кампания. Предсрочният парламентарен вот e планиран за 15 юли, след като бе отложен заради епидемията.

Освен споровете около историята в последните месеци се разгоря разправия между София и Скопие и на тема има ли македонски език или той е диалект на българския.

"Имах смелостта да решавам проблеми и въпроси, които бяха отворени в продължение на двадесет или дори тридесет години. Разработихме отлични решения, които не само създадоха партньорства със съседните страни, но и ни отвориха перспективи", допълни Заев.

Неговото правителство подписа Договора за добросъседство с България и Преспанския договор с Гърция.

"Показахме, че във време, когато историческите проблеми на страната са решени, успяхме да подобрим икономиката до над 3 процента от отрицателен растеж", каза Заев.

През март Европейският съюз взе решение за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, като България си запази правото в преговорния процес да реагира, ако историческите спорове не бъдат изчистени.

Предизборната кампания ще протече без митинги и с ограничени срещи с гражданите заради пандемията. Изборите ще продължат три дни и ще се проведат по специални протоколи за защита от Cоvid-19.

От изборните резултати до голяма степен ще зависи и как ще продължи работата на смесената комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси.

Тя зацикли и не се е събирала от месеци .Според наблюдатели македонските участници в нея изчакват да се формира следващото управление, за да преценят поведението си.

Споделяне

Още по темата

Още от България