Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БАН отново протака делото срещу "абсолютния престъпник"

Анализът на СРС-тата срещу Цонев, Сантиров и Попов вече е готов, но експертът е в командировка

10 коментара
БАН отново протака делото срещу "абсолютния престъпник"

Българската академия на науките (БАН) отново стана причина за протакане на емблематичното корупционно дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов, научи във вторник Mediapool от източници в съдебната система.

Става въпрос за експертизата на специалните разузнавателни средства (СРС), на които прокуратурата базира основната част от обвинителната си теза, възложена на експерт от академията още през април.

След повече от половин година анализът на видео-записите най-накрая е готов, но авторът му се оказа в задгранична командировка. По тази причина Софийският градски съд (СГС) бе принуден да пренасрочи първото си заседание по казуса след лятната пауза, предвидено за 7 октомври, за 4 ноември, уточни във вторник пресслужбата на съда.

Заключенията на БАН се очакват с голям интерес, тъй като по време на публичната прожекция на записите в съдебна зала се оказа, че на места звукът и картината се разминават, а в протоколите от разговорите между подсъдимите Сантиров и Попов и основния свидетел Петьо Петров има неточности. Защитата на тримата веднага заподозря, че част от СРС-тата са били манипулирани преди да стигнат до съда.

Тези съмнения допълнително бяха подхранени от последвалото изявление на съдия Иван Коев, който гледа делото, че становището се бави, тъй като съдът не може да открие независими вещи лица, които да са съгласни да анализират записите. Точните му думи тогава бяха, че експертите отказвали тази задача заради "притеснения от евентуален натиск и уволнения от структурите, в които работят".

В крайна сметка експертизата бе поверена на БАН, на която прокуратурата поръча две последователни изследвания на записи и по друг скандален случай – телефонните разговори между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и бившия му заместник Антони Странджев от началото на годината.

Веднъж научната академия вече стана причина за забавянето на знаковия процес, след като в края на април се оказа, че служителят по сигурността в БАН отказва да приеме изпратените му от съда СРС-та, ако те не му бъдат предадени от колегата му в СГС. По думите на съдия Коев той не се бе трогнал дори от информацията, че материалите са отдавна разсекретени. В крайна сметка записите бяха получени в БАН, след като въпросният служител бе глобен със 100 лева и заплашен с друга глоба от 2000 лева при повторен отказ да ги получи.

Докато корупционният процес тече на първа инстанция, Цонев вече чу първите си оправдателни присъди по останалите си три дела. Той бе напълно оправдан от съда по обвиненията за сключване на 4 неизгодни сделки през 1999 г., когато е ръководел дирекция "Управление на доставките" в МО, за неизгодно закупуване на поточна линия за хангари и за неправомерно увеличаване на капитала на дружеството "Терем".

Той, Сантиров и Попов бяха обвинени в даване на подкуп на следователя Петров, за да потули разследване срещу ексминистъра. Тримата бяха арестувани зрелищно на 1 април 2010 г., като при задържането на Цонев заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник" и го накара да падне на колене в медицински кабинет във ВМА, за което подсъдимият заведе и дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    Какво стана с имотите на МО? Там е голямата далавера

  2. Анонимен
    #9

    Милициата така работи. 100 обвинениа барем едно да хване та да се опраждаиат за ранната му рекламана престъпник

  3. Анонимен
    #8

    Този наистина е престъпник! Тук спор няма! Делата му се бавят, защото закрилниците му, престъпници като него, се страхуват от повече разкрития! Този нещастник Цонев е престъпник, като всички министри на един друг много голям престъпник - Кобурга, когото комунистите доведоха в България и 10 години прикриваха далаверите и престъпленията му, за да ги вкара във властта. Което и направи много успешно! Ето защо няма нито един осъден министър на мадридския комарджия, не е осъден и той!

  4. Анонимен
    #7

    BLUE: Абе неграмотнико писач, БАН се състои от десетки институти и една администрация в сградата с/у парламента. За кой Инст. пишеш или не ти е ясно и на теб?

  5. Анонимен
    #6

    Възможни резултати след заключението, изготвено от експерти от БАН: а) излъченият запис от СРС в съдебна зала не е манипулиран по никакъв начин. Очевидните отрязъци от кадрите се дължат на увредено зрение на зрителите б) заключението ще остане неизвестно, както и причината, поради която авторът му никога повече не се е върнал от задграничната си отпуска?!

  6. Анонимен
    #5

    Коментарът ще бъде изтрит заради нецензурни думи или обиди и затова няма смисъл да го пиша.

  7. Анонимен
    #4

    Едно знам-Хлебарчето Цонев трябваше до го уволнят дисциплинарно от армията още,като офицер-тиловак, когато го хванаха,че продава безплатните закуски на войниците за пари на лавката в поделението.От тогава,до сега само осмърдява армията с далаверите си, и все се измъква.

  8. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #3
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  10. Анонимен
    #1

    А арабите имат една поговорка - а камилата, а камиларят и като се обърне онова ми ти гърне и като си намери похлупака Лайцпигския процес на сценаристите и режисьорите на спектакъла "абсолютен престъпник" ще им се стори като Лебедово езеро. Направо за престъпления срещу републиката (доколкото ми е известно все още има държава, па макар и формално).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.