Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дипломати и само три "политически" назначения

Почти всички шефове във външно министерство заминават зад граница

87 коментара
Дипломати и само три "политически" назначения

Правителството предложи в сряда на президента да назначи 24 нови посланици. Външният министър Николай Младенов съобщи, че от тях само трима не са служители на Министерство на външните работи в момента или 92 процента от номинираните са кариерни дипломати.

Новите посланици от регламентираната в Закона за дипломатическата служба 20-процентна "политическа квота" са депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев, който ще замине в Киев, и началникът на кабинета на бившия президент Георги Първанов и бивш началник на Генералния щаб Никола Колев, който ще поеме посолството в Холандия. Външен за системата е и синът на музиканта Кирил Маричков – Кирил, който е предложен за посланик във Ватикана.

Съветникът на премиера Бойко Борисов по външна политика Ангел Чолаков ще стане посланик в Италия, но той е работил за външно министерство.

Почти всички ръководители в министерството заминават на работа зад граница. Двамата зам.-министри Константин Димитров и Димитър Цанчев стават съответно посланици в Лондон и в ЕС.

Константин Димитров ще замени Любомир Кючуков, а Цанчев ще заеме мястото на Бойко Коцев. Името на бившия зам.-външен министър в правителството на Станишев Любомир Кючуков бе обявено от Комисията по досиетата.

Главният секретар на външно министерство Ради Найденов ще замени като посланик в Берлин Иво Петров, който също има досие.

Предложени са общо шестима посланици на Балканите, десет в страни от Европейския съюз и двама в ООН.

"Започваме с тези назначения, защото те са ключови за нас, като процесът ще продължи и в следващите седмици", заяви Младенов.

Той уточни, че очаква до 3 седмици да бъде предложено отзоваването на всички посланици, работили за ДС, и се очакват още предложения до президента.

Въпреки това според неофициална информация е възможен компромис за посланика в Анкара Красимир Тулечки, който бе назначен от правителството на ГЕРБ.

Правителството трябва да назначи повече от 60 посланици на мястото на онези, които бяха обявени за сътрудници и агенти на Държавна сигурност, както и на тези с изтекли мандати. Заради отказа на бившия президент Георги Първанов – самият той агент на ДС – да отзове свързаните с ДС посланици, повече от година бе блокиран целият процес по смяна на ръководители на българските дипломатически мисии.

Смяната на дипломатите ще стане на няколко серии.

Сред висшите служители на външно министерство, които заминават за посланици е и Бисерка Бенишева, която е генерален директор по европейските въпроси в министерството и ще поеме мисията в Будапеща. Пламен Шукюрлиев, началник на отдел "Международни хуманитарни организации” в дирекция "Човешки ресурси", заминава за Китай.

Директорът на дирекция "Съседни страни" в МВнР Димитър Арнаудов заминава за Албания.

Директорът на дирекция "Близък изток и Африка" в МВнР Александър Олшевски става посланик в Кувейт.

Началникът на отдел "Политически въпроси” в дирекция "ООН и глобални въпроси" в МВнР Иван Пиперков става посланик в ООН в Женева.

Веселин Вълканов, който е политически директор в МВнР, става посланик в Белгия.

И.д. директорът на дирекция "Права на човека" в МВнР Иван Петков става посланик в Скопие.

Румен Петров (дипломат) – Египет

Александър Филипов (дипломат) - Румъния

Ангел Чолаков (дипломат, съветник на премиера Бойко Борисов) – Италия

Ангел Ангелов (дипломат) - Босна и Херцеговина

Бисерка Бенишева (дипломат) - Будапеща

Борис Борисов (дипломат) – Йемен

Пламен Шукюрлиев (дипломат) - Пекин

Кирил Маричков (съветник в посолство) – Ватикана

Димитър Цанчев (дипломат) - посланик в Европейския съюз

Ангел Димитров (дипломат) - Белград

Димитър Арнаудов (дипломат) - Албания

Емилия Кралева (дипломат) - Гърция

Ген. Никола Колев - Холандия

Иван Пиперков (дипломат) – ООН в Женева

Катя Делева (дипломат) – Претория, ЮАР

Константин Димитров (дипломат) – Лондон

Маргарита Ганева (дипломат) – Словакия

Красимир Минчев (депутат ГЕРБ) – Украйна

Ради Найденов (дипломат) - Германия

Елена Шекерлетова (дипломат) – Австрия

Веселин Вълканов (дипломат) - Белгия

Александър Олшевски (дипломат) - Кувейт

Иван Петков (дипломат) - Скопие

Стефан Тафров (дипломат) - посланик в ООН, Ню Йорк

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

87 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #87

    kraleva s koi esik ja praschata v garzia a schekerletova kojato vse po tschujbina sedi i donasa besche v brd v avstria i t.n. s kakvi saslugi e komunskata kakto i dr.s bkp bileti i donosi tafrov e mnogo isvesten kakto predi taka i sega no pone da si potschine valkanov i toi milia nischo novo a nikoli mladenov koga sche go praschame poslanik moje bi dr.g.hahahahha

  2. Анонимен
    #86

    kraleva tafrov schikerletova radi naidenov i mn.dr.sa ot nomenklaturata na jivkov i drugaja mladenov da negovorim tsche ne pischete sa agentite koito saminavat sa arjentina naprimer isvesnija v vanschno maksim poslannik ot portugalia besche sega arjentina sascho ne go spomenavate ot kade na kade maritschko saminava sa rim s kakvo e saslujil istoriata na vanschno e edna i sascho tja se povtara koito e donosnik tschenge toi e navan po posolstvata i konsulstvata kakvo pravi nasko krastin i valentin

  3. Анонимен
    #85

    Сайтът е с претенции за професионализъм, но пада много ниско с непроверена информация. Кого обслужва по този начин и какви бонуси очаква? Смешно е да квалифицирате като "дипломат" хора, които нямат нищо общо с това. Вероятно не знаете какво означава. Има поне двама, които нямат нищо общо с тази дума като статус и професия и за които информацията е манипулативно погрешна. Второ, има голяма разлика между дипломат и дипломат, има начинаещи дипломати, дипломати с повече стаж и опит и дипломати с високи

  4. Анонимен
    #84

    Най-положителното е че онова говедо от Киев - Димитър Владимиров, най-накрая го прибират!!!

  5. Анонимен
    #83

    Тафоров е откровено обратен, както и началникът му!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #82
  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #81
  8. Анонимен
    #80

    Не разбирам защо се занимавате с разни Гърковци и тем подобни. Нали новото попълнение щеше да е по-качествено, профисионално, както ни обещаваха. А то какво излезе, че с изключения на двама, трима наистина професионалисти, всичко друго е събрана смет . Каква чест за приемащите страни, че изпращаме такъв боклук. Срам за БЪЛГАРИЯ.

  9. Анонимен
    #79

    Голям смях с тези нови назначения. Както разбирам единия от новите посланици ще козирува, другия ще дрънка на китара, а баща му ще припява, за третите просто не искам да пиша, защото ми е неудобно.СЕТЕТЕ СЕ САМИ! Най смешния период от историята на дипломацията, но за съжеление и най трагичния.

  10. Анонимен
    #78

    От Ала до 71,73 и .н. Уважаеми участнико в дискусията! защо се хабиш да отговаряш на този ненормален човек Г.Димитров, който не знам по какво нещастно стечение на обстоятелствата е посланик на България. Изказаното мнение за Гърков и съпругата му е напълно вярно и само някой, който няма критерии може да мисли друго. Защото на такъв пост е важна и презентацията, особено, когато си посланик на бедна и нищо не определяща държава в световната политика. Съдят за теб само по вида и ума ти.Големите държави имат достатъчно авторитет и техните дипломати ги посрещат с респект, заради важността и влиянието на държавите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.