Съветник за два месеца

Бойко Борисов уволни Кирчо Киров заради нарушения в НРС

Бившият шеф на разузнаването бил даден на прокуратурата след разкрития за злоупотреби с "безотчетни средства"

Бойко Борисов уволни Кирчо Киров заради нарушения в НРС

Премиерът Бойко Борисов освободи бившия директор на разузнаването Кирчо Киров като съветник в политическия му кабинет и го даде на прокуратурата.

За отстраняването на Киров от съветническия пост съобщи правителственият пресцентър в четвъртък, но без да посочва мотиви.

Киров бе назначен в Министерския съвет на 1 февруари т. г. след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба преди президентът Росен Плевнелиев да го освободи.

От Министерския съвет съобщиха за Mediapool , че отстраняването на Киров е във връзка с работата му в Националната разузнавателна служба (НРС), но отказаха подробности.

"Говорител" на правителството по въпроса с отстраняването на Киров обаче се оказа лидерът на РЗС Яне Янев.

Янев обясни пред Меdiapool, че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин, се е натъкнал на "нишка покрай даването на българско гражданство, която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари".

"Борисов видя фактологията, освободи Кирчо Киров и лично написа резолюция до прокуратурата", посочи Янев, без да навлиза в подробности. От прокуратурата казаха за Mediapool, че още не са получили писмото от Министерския съвет.

Киров оглавяваше временната парламентарна комисия за проверка на дейността на Първанов - Марин. Преди седмица обаче Конституционният съд се произнесе, че парламентът няма право да контролира президентската институция и комисията преустанови дейност.

Решението Кирчо Киров да замени шефския пост в НРС с този на премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов с мотива, че "близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Преди това премиерът анонсира изпращането на Киров за посланик, но то така и не се случи заради отказа на външния министър Николай Младенов и президента Росен Плевнелиев да назначават хора, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Киров зае мястото на Цветлин Йовчев в екипа на Борисов, след като бившият шеф на ДАНС оглави политическия кабинет на президента Плевнелиев.

Кирчо Киров бе назначен за директор на НРС от бившия президент Георги Първанов и остана непоклатим на поста и през двата мандата на Първанов.

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка за ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора ѝ Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че бившият държавен глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност, чиито агент е бил Първанов.

След като комисията, водена от Янев, бе определена за противоконституционна, ГЕРБ обявиха, че ще направят нова, този път той ще бъде съобразена с основния закон. Янев каза, че когато новата комисия започне работа, ще покани за изслушване и шефа на НСО ген. Димитър Димитров. Това щяло да е част от проверката на РЗС за дейността на службите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?