Бившият шеф на разузнаването отива на съд за присвоени 4.7 млн. лева

Ген. Кирчо Киров се смята за жертва на политическата конюнктура

Бившият шеф на разузнаването отива на съд за присвоени 4.7 млн. лева

Софийската военноокръжна прокуратура е внесла в съда делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на 4.7 млн. лв., съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение.

Разследващите са установили, че престъплението е извършено в периода от 2007 до 2011 година, като той е отклонявал за себе си по над 900 000 лева годишно. По неофициална информация става дума за пари, предназначени за разходи на агентите на службата. Те се харчели, след като е било създадено "кухо оперативно дело", а за поддържането му са изхарчени огромните суми. Прокуратурата не е открила доказателства, че срещу изхарчените пари някой нещо е вършил.

Той е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са му били поверени да ги управлява в качеството му на директор на НРС. Тези деяния представляват особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на извършителя и предназначението на присвоените средства, допълват от държавното обвинение

За улесняване на присвояването генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, се посочва в съобщението на прокуратурата.

"Наказанието за самото престъпление е тежко, не само защото се отнася до сумата и заради положението, което заема, но и заради това, че Кирчо Киров е положил военна клетва. По силата на тази военна клетва, той трябва да пази държавните интереси многократно повече от обикновените граждани", обясни наблюдаващият прокурор Елин Алексов.

Той отказа да даде повече подробностите с мотива, че делото е секретно. Алексов каза, че Кирчо Киров е отказал да даде обяснения с мотив, че е "жертва на политическата конюнктура в страната". Обемът на събраните доказателства е 30 тома.

Прокурорът обясни, че в службата са съществували възможности за отклоняване на средства.

"Според нашето разследване, той (ръководителят на службата) е единственият, който трябва да носи отговорност. Разследването е извършено срещу повече от едно лице, но накрая обвинителен акт е внесен само срещу ген. Кирчо Киров. Направихме опит да разберем какво се е случило с тези средства, но не стигнахме до нищо конкретно. Парите ги няма и не сме длъжни да ги търсим. Те са отчитани за специфични дейности – свързани с основната дейност на службата – националната сигурност", обясни Алексов.

Прокуратурата е проверила дали други директори на НРС са използвали практиките за харчене на пари на ген. Киров. "При предишните директори, установено е, че не са извършвали такива дейности, но по-далеч в миналото е имало такива случаи, но за тях е минала давността според Наказателния кодекс", каза Алексов. Той добави, че делото ще се води при закрити врата заради класифицираната информация.

Ген. Киров бе освободен от ръководния пост в НРС в началото на миналата година заради изтичане на мандата му. В последствие той бе назначен за съветник по въпросите на сигурността на тогавашния премиер Бойко Борисов, но изкара на тази позиция по-малко от 3 месеца.

Киров бе внезапно освободен като премиерски съветник, а лидерът на РЗС Яне Янев единствен обясни причината - шефът на НРС си е позволявал да харчи безотчетни пари в огромни размери.

Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев призна, че в разузнавателната служба са засечени ”финансови несъответствия”. Киров ръководи разузнаването от февруари 2003 година до януари 2012 година и бе известен с близките си отношения с бившия президент Георги Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България