Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК ни заплаши със съд заради забавеното разделяне на енергийните мрежи

13 коментара
ЕК ни заплаши със съд заради забавеното разделяне на енергийните мрежи

Ако до два месеца България не преструктурира държавната енергетика и не отдели газовия и електроенергийния си оператори, срещу страната ни ще бъде заведен иск пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия в понеделник.

Брюксел настоя и още седем други държави членки да въведат правилата от директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет, предаде пресслужбата на институцията.

Съгласно т.нар. трети либерализационен енергиен пакет страните от Европейския съюз трябваше до 3 март 2011 г. да разделят енергийните си активи, така че преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи достъп на доставчиците до капацитета на инфраструктурата.

Към днешна дата България, Кипър, Испания, Люксембург, Нидерландия, Румъния и Словакия не са информирали Брюксел за никакви мерки за транспонирането им, а Естония не е внесла информация за директивата за природния газ, посочиха от ЕК.

Еврокомисията предупреди София през септември 2011 г., че започва наказателна процедура срещу нея заради това, че все още не е отделила като самостоятелни “Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО) и газовият оператор “Булгартрансгаз“. ЕСО продължава да е дъщерно дружество на "Националната електрическа компания", която е собственик на мрежата високо напрежение, а ЕСО само е оператор.

В момента в парламента се разглеждат предложените от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма поправки в Закона за енергетиката, които трябва да регламентират и работата на двата оператора по евродирективата. При "Булгартрансгаз" драми няма, проблемът е с ЕСО. Причината е, че според предвидените корекции ЕСО ще бъде изваден от НЕК и активите му ще се вкарат в "Българския енергиен холдинг", но в същото време с електроенергийната мрежа са гарантирани кредити на НЕК, които трябва да се преоформят. За преструктурирането на 483 млн. евро заеми, обезпечени с мрежата на НЕК, която обаче трябва да се прехвърли на ЕСО, бе обявен конкурс за консултант, който да препоръча начин за разделяне на активите.

По последни данни кандидатите за преструктуриране на НЕК и ЕСО са деветима, а до краоя на февруари трябва да стане ясно кой от тях ще бъде избран. Реалното разделяне обаче ще стане факт едва в началото на следващата година, призна преди месец зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е в борда на БЕХ.

 

По-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма уточниха, че с избора на консултанта и сключване на договора за разделянето на НЕК и ЕСО ще е започнал процесът по спазване на евродирективата. От ведомството допълват още, че до месец ще се приемат законовите поправки за регламентирането на работата на преносните оператори.

 

"Проблемът е изцяло вътрешен. Той стои от доста време и е крайно време да бъде решен от компетентните институции", заяви по подов заплахата на ЕК външният министър Николай Младенов. "От моя гледна точка той е по-скоро технически и е въпрос на изработването на съответните правни механизми, за да може да се приложат директивите", посочи той.


Ако се стигне до съд в Люксембург, това ще е второто заведено от ЕК дело срещу България в областта на енергетиката, след като през ноември 2011 г. Брюксел реши да ни изправи под отговорност заради това, че страната не осигурява равноправен достъп на доставчици до газовия си пазар. Конкретният повод бе жалба на "Овергаз", че "Булгартрансгаз" не я допуска до преносната мрежа да внася алтернативни на "Булгаргаз" доставки.

Така, според ЕК, на практика се налага монопол, тъй като гражданите на страната нямат възможност да получат други оферти за доставка на природен газ. Освен това България няма достатъчно връзки с други газови пазари, от където могат да се осигуряват алтернативни доставки, посочиха от Брюксел през ноември.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #13

    nik За огромно съжаление, както винаги Едвин Сугарев е абсолютно прав!!!!!Винаги, обаче, ще се намерят майкопродавци-комуноиди(като 12), които на секундата реагират с манипулативно изместване на темата - зер, става дума за любимите им баратушки-рушняци, които са им по-скъпи от собствените им деца, камо ли от българските национални интереси!

  2. Анонимен
    #12

    Сугарев, глей си в паницата! Занимай се българския език че глей ко пишът ве:
    Това ли е българският прогрес?
    Публикувана: Понеделник, 27-ми Февруари 2012, автор(и):
    24 Часа; прочитания: 3916; коментари: 28

    Людмила Филипова
    ЛЮДМИЛА ФИЛИПОВА
    ТАЗИ седмица преживях няколко културни шока, които ме провокираха сериозно да се замисля за бъдещето на българския език. Ще си кажете е, банална тема! И аз така си мислех доскоро.
    Последните дни няколко пъти попадам сред групи на български майки, които бурно

  3. Анонимен
    #11

    Свободният пазар на електрическа енергия е не особено добре обмислена идея. Иска се да се търгува с електроенергия така, както се търгува с лекарства или с обувки. Но тук има обективни затруднения - изисква се сложна система за управление в реално време, която да показва от къде идва и къде отива енергията на всеки участник в пазара. Зорът е да могат едни момченца с пари да правят алъшвериш с нещо, от което и представа си нямат, но настояват и те да се закачат на джоба на потребителя. Потребителят няма как да спечели, защото ще издържа цяла армия от търговчета.

  4. Анонимен
    #10

    НЕЩО МНОГО ПО-ВАЖНО!!!


    До края на годината в България ще бъде доставено оборудването за АЕЦ „Белене”, обяви Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”.Той обясни, че оборудването за АЕЦ „Белене” в момента се произвежда в Русия, а за първи път в процеса по производството и тестването на готовия реактор участват български специалисти.

    Това научаваме от сайта „Всеки ден”.

    Как така се произвежда, като не е сключен договора? Очевидно някой лъже, и то много на едро. Покажете

  5. Анонимен
    #9

    Разделяй и владей!

  6. Анонимен
    #8

    Бойко да ги заплаши с обвинение за престъпна група, ко не си платят

  7. Анонимен
    #7

    Какво става с онези 60 млн. от Атомстройекспорт?Спечелихме ли делото?

  8. Анонимен
    #6

    повече информация за изискванията Третия енергиен пакет и задълженията на България на адрес http://velimar.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html

  9. Анонимен
    #5

    Любопитен Каква е санкцията в евро, говори се за 777 млн. евро. Моля допълнете статията. И както изглежда, пак ще има нов зам-министър.

  10. Анонимен
    #4

    Борбата у нас винаги е била и ще бъде между мафиотските кланове на Луканов-Първанов,Живков-Бойко,Огнян Дойнов-Станишев и още доста по-малки групи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.