Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2003 г. може да се окаже добра за демокрацията по света

0 коментара

Повечето коментатори дават мрачни прогнози за 2003 г. Страхът от влошаване на световното икономическо положение и опасенията от война определят общото настроение. Въпреки това има основания да се гледа с положителни очаквания към новата година. Една такава причина е напредъкът при налагането на демокрацията по света.

Африка, континентът, често описван от западни наблюдатели като "загубен", дава надежда в това отношение. Победата на опозицията при президентските избори в Кения свидетелства още веднъж, колко силен е стремежът за демократизиране и то именно в най-бедните региони на света и колко тежко е за патриархалните авторитарни лидери, чието господство определяше постколониалната епоха, да се задържат на власт. Дори и в Зимбабве гласоподавателите изразиха ясно своята позиция при изборите през миналата година и поискаха да сменят диктатора Мугабе. Само една безсрамна изборна измама и явни репресии попречиха за пореден път той да бъде пратен по дяволите. Все пак твърдостта, с която все повече народи не само в Африка защитават правото си да бъдат господари на собствените си съдби, не може да бъде сломена от такива удари.

Друга страна, която буди надежда, е ислямски Иран. Макар там моллите все още да запазват псевдорелигиозното си господство, в иранското ежедневие диктатурата на теолозите-политици отдавна се е пропукала. Елитите на страната се ориентират в плановете си за бъдещето и в стила си на живот към Запада и то точно към официалния враг номер едно САЩ. Това обаче няма нищо общо с робското подражание на западните отношения. Когато иракското население рано или късно си извоюва демократичните права, то ще ги упражнява с пълното съзнание, че става дума за собствено постижение, че демокрацията не им е подарена или наложена отвън. Един демократичен Иран ще бъде самоуверен и силен партньор на Запада, а не лакей. Колапсът на системата на управление на моллите ще бъде освен това категорично доказателство, че идеологията на "теокрацията" не носи нищо освен мизерия и безизходица. Не Ирак, а Иран може да стане онзи фар на свободата в Близкия Изток, за който мечтаят някои стратези във Вашингтон.

Развитието в Иран доказва не на последно място, че предразсъдъкът, че демократичният суверенитет на народа е несъвместим с реалностите на ислямските общества, е погрешен и изтъркан. Така, както движението за демокрация в Африка, разбива клишето, че демокрацията била само за богатите.

Нови стъпки за изграждането на правова държава могат да се очакват през следващата година и от Турция и Китай. Дори и ако се изхожда от това, че по пътя към демокрацията може да има нови ужасни удари, нейната привлекателна сила нараства непрестанно. Арабските авторитарни лидери вече са смятани за анахронизъм.

Дори и средствата, с които Съединените щати искат да сложат край на господството на тези диктатори в региона, да са погрешни, идеята е правилна. Без свалянето на авторитаризма, независимо дали става дума за иракския или за саудитския, са немислими както трайния мир, така и развитието към просперитет и благополучие на Близкия и Средния изток. Разбира се, демокрацията не може да реши всички проблеми, но без нея като перспектива в наше време няма да бъде възможно да се реши нито един проблем. Това важи и за случая, когато успешни демократични движения първоначално издигнат на власт антизападно настроени сили. Дори с предубедени срещу Запада, но демократично контролирани правителства може да се преговаря по-добре и по-разумно, отколкото с диктатори-грандомани, които гледат на народа си като пешки за постигане на техните разрушителни фантазии за власт.

Подемът на световното движение към демокрация, който изживяваме в момента, е последица от глобализацията. Макар да влияе негативно на някои държави, като увеличава разстоянието между тях и богатите индустриални страни, тя отприщва динамика, от която няма да убегне нито едно кътче на земното кълбо. Защото тя носи идеите и образите на самоопределението и благополучието директно до хората и по този начин ги заразява с желанието да живеят при подобни условия.

Заради това е още по-важно Западът да спазва собствените си стандарти за демокрация и човешки права. Когато западните страни от страх пред международния тероризъм или "държави-измамници" изваждат от употреба или отслабват демократични правни норми, те подкопават не само собственото си бъдеще, но и окуражават опитите на някои страни по света да им подражават в това отношение. Бдителността и решимостта срещу терористи и други врагове на демокрацията са повече от уместни. Ужасни прояви на насилие, насочени срещу западната идея за свобода, ще има за съжаление и в бъдеще. Повод за паника обаче няма. Защото в дългосрочен план времето работи за демокрацията.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.