Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

380 млн. долара е българското участие в тоталната схема за данъчни измами на HSBC

"СуисЛийкс" разкри как HSBC е помогнала на свои клиенти да отклонят данъци за милиони

3 коментара
380 млн. долара е българското участие в тоталната схема за данъчни измами на HSBC

Седемдесет и четирима души, обявили се като български клиенти, са се възползвали от "швейцарската пътека” за укриване на доходи на британската банка HSBC, която е помагала на заможните си клиенти от около 200 държави да мамят местните власти и да спестят данъци за стотици милиони.

През 2007 г. изтекоха данни за хиляди банкови сметки в швейцарския филиал на HSBC. Те показаха, че банкерите са помагали на клиентите да избегнат плащането на данъци и са им предлагали сделки, които са им помагали да заобиколят закона.

Най-голямата британска банкова група HSBC призна, че някои клиенти са извлекли полза от банковата тайна върху сметките, но добави, че това положение сега е коренно променено.

Френският в."Монд" и Международният консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) получиха информация за клиенти на швейцарския филиал на HSBC от около 200 страни, включително Индия, Китай и Русия. Журналистите получиха данните от правителствени източници във Франция. Тези клиенти са откривали банкови сметки в периода 1990-2007 г. и са държали в тях 100.6 млрд. долара.

Информацията попадна в държавните органи преди около 8 години, след като бяха откраднати от бившия сътрудник в IT-отдела на банката Ерве Фалчиани, който ги предаде на германските власти срещу възнаграждение от 2.5 млн. евро.

Независимо от протестите на Швейцария, първо германските власти, а след това прокуратурите на Франция и Белгия се поинтересуваха от попадналите в списъка граждани на своите страни, някои от които бяха заподозрени за укриване на данъци.

Общият размер на злоупотребите е над 180 млрд. долара

Според публикации в европейски медии в понеделник, основаващи се на проучване на откраднати банкови файлове, около 180.6 милиарда долара са преминали през сметки на тази банка в Женева, за да се избегнат данъци, да се перат пари или да се финансира международният тероризъм.

Офшорните сметки не са незаконни, но много хора ги използват за укриване на доходи от данъчните власти. И докато избягването на данъци е изцяло незаконно, умишленото укриване на доходи с цел избягване на данъци не е.

Разкритията предизвикаха официални разследвания в няколко държави, а срещу HSBC текат криминални разследвания в САЩ, Франция, Белгия и Аржентина. Във Великобритания, където е базирана банката, такова разследване обаче няма, предаде Би Би Си.

Френските власти заявиха през 2013 г., че 99.8% от техните граждани в списъка най-вероятно са избягвали плащането на данъци.

Под название "СуисЛийкс"(SwissLeaks) в. "Монд" преди ден публикува имена на известни личности от политиката, артистичните и деловите среди, както и техники за укриване на данъци, ръководени от швейцарския филиал на HSBC.

Досега данните от банковите файлове, откраднати от бивш служител в банката, бяха известни само на правосъдието и няколко данъчни служби.

"Монд", който разследва аферата от началото ѝ, придоби в началото на 2014 г. глобални банкови данни, които се отнасят за периода 2005-2007 г. за създаване на гигантска международна измама. "Монд" споделя тази информация с 55 международни медии, а в цялостното разследване участват 154 журналисти.

Според разследващите, през Женева са прехвърлени 180.6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на HSBC, точно от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви, откраднати от HSBC PB от Ерве Фалчиани.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци. Начело са Швейцария - 11 235 клиенти, Франция - 9187 клиенти, Обединеното кралство - 8844 клиенти. По големина на сумите начело е Швейцария - с 31.2 милиарда долара, Великобритания - с 21.7 милиарда и Венецуела - с 14.8 милиарда.

Българското участие е 380.8 млн. долара

Българското участие е 380.8 милиона долара, което подрежда "българските пари” в банката на 138 място от общо 154 страни.

Първата българска сметка е открита през 1989 г. след смяната на режима. В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни – с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 млн. долара, показва разследването.

Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, а други – на звезди от света на киното, модата или спорта.

Сред цитираните в различни медии имена са тези на мароканския крал Мохамед Шести и краля на Йордания Абдула Втори, както и на актьорите Джоан Колинс и Джон Малкович, на италианския състезател по мотоциклетизъм Валентино Роси, на френския комик Гад Алмалех и пр.

Консорциумът на разследващите журналисти реши да не показва детайлна информация за страни, от които са по-малко от трима клиенти. Освен това над 19 хиляди клиенти не са свързани с нито една страна, а някои от показаните клиенти са свързани с повече от една страна, пише "Монд”.

Бивш шеф на НАП видял "колко и кои са" българските сметки

От 2013 г. между България и Швейцария действа спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, в която има и текст за разкриване на банкова тайна. Така Националната агенция за приходите може да поиска от швейцарските власти и да получи информация за банковите сметки на българи, ако те са обект на данъчна ревизия.

Три години преди ратифицирането на спогодбата НАП шумно обяви, че се е договорила с германските власти да предоставят информация за българи с пари в швейцарски банки, която преди това Германия е купила. През 2010 г. тогавашният шеф на приходната агенция Красимир Стефанов заяви след посещение в Германия, че е видял кои българи присъстват в т. нар. "швейцарски диск". Ставало въпрос за хора със сметки за около 200 млн. евро.

Години по-късно обаче стана ясно, че всъщност Стефанов и германските му колеги се разбрали, че данни от диска могат да бъдат дадени официално на българските данъчни, ако те поискат информация за конкретен човек, за който имат съмнения, че укрива данъци. Според информация на сайта "Биволь" от миналата година такава справка така и не е искана, тъй като приходната агенция не е идентифицирала конкретно лице, за което е имала съмнения за избягване на плащането на данъци, за да се обърне към германските власти за помощ.

През 2014 г. от Министерството на финансите са заявили пред "Биволъ", че не съхраняват доклада от посещението на бившия данъчен шеф в Германия. Самият Стефанов, който впоследствие стана депутат от ГЕРБ, потвърждава в интервю пред в. "24 часа", че той и служителите на НАП са видели "колко са и кои са“ българите с швейцарски сметки: "Това, което видяхме на днешната среща, потвърждава цифрата от над 200 млн. евро влогове. Доклад ще бъде даден на премиера Бойко Борисов, парламента и службите.“, обяснява още той, но до момента не е известно да е предприето каквото и да е спрямо собствениците на въпросните сметки.

Швейцарският филиал на HSBC увери, че радиклано е променил практиката

Швейцарският филиал на HSBC уверява в комюнике, изпратено в понеделник до Франс прес, че се е променил радикално след пропуските, установени през 2007 г. и вече не помага за укриване на данъци и пране на мръсни пари.

В съобщението генералният директор на филиала Франко Мора посочва, че "ново ръководство е разгледало задълбочено тези случаи". Закрити са сметки на клиенти, не отговарящи на високите стандарти на банката, въведена е и система за строг вътрешен контрол, по думите му. Според банкера "разкритията за такива действия в миналото трябва да напомнят, че този стар бизнес модел на частната швейцарска банка вече не е допустим".

Швейцарски политици призоваха да се търси отговорност от банки

Швейцарски политици и банкери призоваха да бъде потърсена отговорност от банки, които не спазват правилата. Бившата социалистическа министърка на външните работи Мишлин Калми-Рей заяви в понеделник сутринта, че "най-малкото" трябва да започне съдебно разследване срещу HSBC.

До този момент в Швейцария се води разследване само срещу Ерве Фалчиани, откраднал банковите файлове, които са в основата на разкритията, публикувани в световните медии и наречени "СуисЛийкс"

Мишлин Калми-Рей изтъкна пред Радио Сюис романд, че този случай нанася тежки вреди на доброто име на Швейцария, предаде БТА.

Социалистическият депутат Роже Нордман от кантона Во също поиска да започне разследване срещу HSBC Швейцария.

Срещу тази банка в Белгия и във Франция се водят разследвания по подозрения в данъчни измами.

Асоциацията на швейцарските банкери (ASB) заяви в понеделник, че "швейцарските банки, които не спазват законите, трябва да поемат своята отговорност. В същото време организацията допълва, че изнесените примери "принадлежат на миналото".

Системата за автоматичен обмен на информация, с която се слага край на банковата тайна, се очаква да бъде въведена през 2018 година, изтъква асоциацията, като припомня, че в момента съществува система за облагане на авоари на лица, които не живеят постоянно в Швейцария.

Освен това в комюникето се посочва, че "банките не са отговорни за това дали клиентите им изпълняват данъчните си задължения".

В Лондон председателката на комисията по публични финанси в Камарата на общините Маргарет Ходж призова да бъдат отправени сериозни въпроси към бившия президент и главен изпълнителен директор на HSBC Стивън Грийн. Ходж заяви в понеделник пред Би Би Си, че Грийн "или е бил заспал на волана, или е знаел и следователно е бил замесен в измамническите данъчни практики".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Старият куфар
  #3

  Е, и какво? От HSBC уверяват "край, било каквото било, повече няма да правим така", нито един мошеник не е в затвора, единственият разследван е този, който им е извадил кирливите ризи, а прецаканите сме всички ние - данъкоплатците в засегнатите страни. Някак си твърде позната ми се вижда тая ситуация...

 2. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 3. Atanassov
  #1

  В материала не се чете онова, което е достъпно в други медии:България е с 380,8 милиона, а най-голямата сметка на българче (дали не е клиент от България с турско име!) е за над 264 милиона USD.Сред големите имена, 74 души са български клиенти.Дали някои от тях не се казва Бисеров?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.