Заради проблема с бездомните кучета

50 неправителствени организации поискаха оставката на Мирослав Найденов

Той не им остана длъжен, настоя да се извинят на нахапаните граждани

50 неправителствени организации поискаха оставката на Мирослав Найденов

Безпрецедентно голям брой неправителствени организации* от България и Европа се обединиха около искането за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и липсата на контрол върху прилагането на законите по проблема с бездомните кучета.

Подпис под декларацията са поставили граждански сдружения за защита на животните от България, Холандия, Германия и Швейцария. Отвореното им писмо е изпратено до земеделския министър, президента, премиера, омбудсмана, кмета на София и европейския комисар по здравеопазването.

От 2006-та до 2009-та година Мирослав Найденов беше шеф на общинското предприятие "Екоравновесие". В тази си роля той трябваше да прилага национална кастрационна програма по препоръка на СЗО.

"Като хора, пряко ангажирани с решаването на проблема с безстопанствените кучета, смятаме, че изразената от вас позиция за радикални законодателни промени не е нищо друго освен отклоняване на общественото внимание от реалните причини за проблема”, се казва в отвореното писмо.

В този контекст организациите посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са регистрирани в България, но не в големите градове, където популацията на безстопанствени кучета е най-голяма, а в малките населени места. Сдруженията посочват, че причините България да е на първо място по заболеваемост от този паразит е нулевият контрол от агроминистерството върху отглеждането, клането и консумацията на домашни животни за месо.

Оставката на Найденов се иска и защото Министерството на земеделието отказва да работи с експерти по решаване на проблема с кучета и залага на "популистки и неефективни методи за намаляване на популацията им". Според неправителствените организации ще се стигне до още повече корупция в свързаните с проблема държавни и общински звена, както и до по-голям риск за здравето на гражданите.

В отвореното писмо се напомня, че от 2005 г. досега Агенцията по безопасност на храните е усвоила огромни суми за регистър на домашните кучета, който трябваше да бъде завършен до 2008 година, но и до ден днешен е неизползваем. От влизането в сила на Закона за защита на животните през 2008 година досега не е наказан и нито един човек, който е изоставил домашния си любимец или поколението му на улицата.

Неправителствените организации напомнят, че земеделското министерство продължава да пренебрегва препоръките на Световната здравна организация и Европейския парламент за програмата „Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ като "единствен дълготрайно ефективен и безопасен за човешкото здраве метод за намаляване на популацията от безстопанствени кучета".

Оставката се иска и защото Найденов е игнорирал препоръките на международните експерти да бъде създадена единна Национална стратегия за преодоляване на проблема. Препоръката е била програмата "Кастрирай, ваксинирай, обезпаразити и върни“ да бъде усилена, оглавена от единен координационен център и проведена организирано от централната власт във всички български общини.

Според гражданските организации Найденов не е обърнал внимание и на мнението на омбудсмана Константин Пенчев, който още в началото на 2011 година настоя министерството да оглави изпълнението на единна национална стратегия за справяне с проблема.

"(Оставката се иска, бел.ред.) за това, че обратно на добрите европейски практики на публично-частно партньорство не просто не търсите съдействието на неправителствените организации, а прокарвате законодателни промени, които да изключат гражданския сектор от работата по проблема. За това, че като ветеринарен лекар и министър си позволявате откровени спекулации с цел да се нагнети напрежение, да се посее раздор и непоносимост като се поляризира обществеността относно проблема с кучетата, за да бъде избегнат конструктивният диалог и анализ на слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема", се казва още в писмото.

Министър Найденов не остана длъжен на защитниците на животните. Той обвини на свой ред организациите, подписали писмото, за проблема с уличните кучета.

"В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случаи и на починал човек", обяви Найденов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Министър Мирослав Найденов казва още: "Обществото трябва да знае, че неправителствените организации не трябва да използват ситуацията за бизнес. Те също са виновни за увеличаването на популацията на безпризорни кучета. Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си като се грижат за кучетата и тяхното хранене. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване".

Според него досега неправителствените организации са осиновявали кучета фиктивно и след това са ги пускали на улицата.

"Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен", декларира той.

Министърът, който от 2006 г. до 2009 г. беше директор на "Екоравновесие", не коментира факта, че все още не съществува електронният регистър за домашни кучета, който е трябвало да бъде готов до 2008 г.

*Отвореното писмо е подписано от следните организации:

1. Организация за защита на животните "Четири лапи – България"
2. Фондация "Animal Rescue Sofia", член на OIPA
3. Сдружение "На ти с природата"
4. Гражданско сдружение "Дружество за защита на животните-Шумен"
5. Гражданско сдружение "Помощ за бездомните кучета от приятел" – Ардино
6. "Brücke der Hoffnung für Hunde in Not" DE – 83329 Waging am See / Deutschland
7. "Tierschutzverein/Tierschutzhof SOS-Colliehilfe e.V." DE-32369 Rahden / Deutschland
8. "Deutsch-Griechischer Tierschutzverein e. V." DE-51107 Köln / Deutschland
9. Ovidefarm, Холандия
10. Stichting Dierennood, Холандия
11. Animal Foundation Platform, Холандия
12. Tierhilfe Sofia, Швейцария
13. Гражданско сдружение "Обич и грижа"
14. Сдружение "Приятели на котката"
15. СНЦ "Грижа и подслон за всеки"
16. "СНЦ Граждански контрол – защита на животните"
17. Гражданско сдружение "Град за отговорни хора"
18. Сдружение с общественополезна дейност "Дай лапа"
19. Сдружение с нестопанска цел с общественополезна дейност " Национален клуб Ротвайлер – НКР, Република България"
20. Гражданско сдружение "Помощ за животинки в беда"
21. Фондация "АФА – България"
22. Гражданска група за образование и помощ"Приятели на американския питбул териер в България "
23. "Дружество за защита на животните" Лом – 2003 "- гр. Лом
24. "Германо-българска помощ за животните" – клон Русе
25. Animal Rights Protection Association / Сдружение за защита правата на животните

26. Фондация "Надежда за безпризорните"
27. Фондация "Приятели на животните- Бургас"
28. Фондация "Шарко"
29. Сдружение "Приятели за животните"
30. СНЦ" Заедно срещу насилието над животните"
31. НПО "Верни очички Балчик"
32. НПО "Обич за Обич Добрич"
33. НПО "Зелен фар Приморско"
34. Федерация "Грижа за бездомните кучета"
35. Stichting PIN, Холандия
36. Dierenbelangen, Холандия
37. Гражданско сдружение "Летс Адопт – България"
38. Сдружение"Помощ за животните ДАРА"
39. Фондация "Анимал Хоуп България"-Варна
40. "Hunde in Not " DE- 29690 Lindwedel / Deutschland
41. "Tierhielfe Heidekreis" DE- 29308 Winsen / Deutschland
42. "New Life 4 Spanish Animals" DE-13053 Berlin / Deutschland
43. "Gnadenhof Garscha Tierschutzgruppe Rüppurr/Odenheim e.V. " DE-76684 Odenheim / Deutschland
44. "Tierhilfe Zarzis e.V. " Deutschland
45." Tierschutzverein Helfe4Pfoten e.V. " DE-93326 Abensberg / Deutschland
46. Tierheim Surber CH- 8046 Zürich / Schweiz
47. Фондация "Анимал Хелп Варна"
48. Фондация "Animal Hope Plovdiv"
49. Национален клуб Кокери
50. Киноложки клуб Кане Корсo

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?