55 лв. необлагаем месечен доход за семействата с деца

25 лв. необлагаем месечен доход за семействата с едно дете и 55 лв. - за родителите на две и повече деца е конкретното предложение на финансовото министерство за въвеждането от догодина на семейното подоходно облагане. Според първоначалните изчисления, това ще остави на родителите между 2 и 5 лв. месечно в повече.

Предложението бе съобщено от финансовия министър Милен Велчев в събота. В предаването "Седмицата" на Дарик радио той пресметна, че родителите на две и повече деца, които сега плащат данък върху месечен доход от 200 лв. (от които се облагат 80 лв.), с увеличението на необлагаемия минимум от догодина и с кредита за децата им няма да плащат данък.

Велчев се съгласи, че досега тези семейства са плащали само 2 - 3 лв. данък и предложението на финансовото министерство няма да доведе до сериозна промяна за доходите на родителите с деца. Като контрааргумент той изтъкна, че родителите ще продължат да ползват и детските надбавки към заплатите си.

Финансовият министър за пореден път отхвърли възможността за по-сериозни данъчни облекчения през 2005 г., в сравнение с предвижданите на този етап от правителството. Кабинетът ще предложи данък печалба да намалее от 19.5 на 15%, необлагаемият минимум да се увеличи от 120 на 130 лв., а ставките по данък общо доход да намалеят с по 2% с изключение на най-високите доходи, където намалението ще е 5 на сто.

В петък СДС представи своите предложения за данъчни промени през 2005 г., които включват намаление на данък печалба от 19.5 на 10% и средно 5-процентно намаление на ставките по данък общ доход. От СДС предлагат необлагаемият минимум да се увеличи с 20 лв. - от 120 на 140 лева. В сравнение с правителството, идеите на "Раковски"134 за семейното подоходно облагане са малко по-скромни - 20 лв. данъчен кредит за едно дете и 45 лв. - за две и повече.

Като аргумент за приложимостта на тези идеи от СДС посочиха внушителното преизпълнение на бюджетните приходи над разходите от над 700 млн.лв. за първите шест месеца на тази година.

Ден по-късно финансовият министър опонира, че от цитираните над 700 млн.лв., реалното преизпълнение на приходите е малко над 400 млн., а останалото натрупване е заради по-консервативната разходна политика на правителството.

Велчев посочи, че всички планирани от правителството данъчни облекчения през 2005 г. ще доведат до загуба на около 350 млн.лв. приходи за бюджета. Това съвпада със събраното в повече през първата половина на тази година.

На практика ние се отказваме от преизпълнението на данъците и можем да вържем бюджета. Няма как да компенсираме всички по-радикални призиви за данъчни облекчения, коментира Велчев.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?