81 000 заявления за гласуване са подадени в Турция

Правителството в Анкара подкрепяло партията на Касим Дал, а изселническите организации - ДПС

Около 81 000 заявления за гласуване са подадени в Турция. Това съобщи Юксел Йозкан, председател на една от най-старите и най-влиятелни изселнически структури в Турция - Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници /Балгьоч/ в област Бурса, цитиран в кореспонденция на БТА от Истанбул.

Само в Бурса са подадени 27 хиляди заявления.

От Дружеството са дали заявка за разкриване най-малко на 32 секционни избирателни комисии в областта, главно в селищата, компактно населени с български турци. Определени са и 14 училища, в които да се гласува.

Официално броят на секциите, които ще бъдат разкрити, ще бъде определен от ЦИК в София.

Предварителните проучвания на нагласите на изселническия електорат от Бурса показват около 90-95 на сто подкрепа за Движението за права и свободи, според Балгьоч.

Самият Юксел Йозкан в реч пред многобройна изселническа публика на концерт на хора на Балгьоч в културния център "Таяре" в Бурса заяви, цитиран от информационната агенция Ихляс хабер ажансъ:

"Ние като неформална гражданска организация не сме страна в тези избори, не е възможно да подкрепяме една или друга политическа формация. Нашата задача е свързана с изготвянето на избирателните писъци и с организацията по самото провеждане на изборите. Оттук нататък имат думата политиците и политическите партии в България. Нашето горещо желание е вотът на избирателите от турски произход да не се разцепва на тези избори. Ние сме за единство."

Тези дни в авторска статия в централния всекидневник на Бурса вестник "Олай", озаглавена "Защо Партията на справедливостта и развитието (ПСР, управляващата партия на премиера Ердоган) и Балгьоч са един срещу друг на тези избори", авторът Мустафа Йоздил коментира, че за разлика от предишни избори сега турското правителство ще подкрепя новата формация на българските турци - Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) начело с Касим Дал и Корман Исмаилов.

Решение в тази насока е било взето на среща на отговорни представители на ПСР в Бурса.

Статията, цитирана от кореспондента на БТА в Истанбул, се позовава на изказване на депутата от ПСР от Бурса Мустафа Йозтюрк, председател на парламентарната група за приятелство Турция - България, който заявил: "Ние ще подкрепяме онези политически формации в България, които работят активно за правата и свободите на сънародниците и дават път на младите в политиката. Ние подкрепяме промяната."

Според турския депутат НПСД, (която ще участва в изборите в коалиция с НДСВ), отговаря на всички тези критерии.

Но главният ръководител на Платформата на балканските изселници Дурхан Гюлер, защитавайки тезата, че подобна позиция ще предизвика разцепление в гласовете на сънародниците, заяви: "Това мнение на турското правителство оставям на преценката на българските турци. Но ако гласовете на българските турци се разцепят и всички пострадаме, кой ще поеме отговорността за това?".

Отговорен представител от Конфедерацията на Балканските румелийски изселници, която е твърдо на страната на ДПС, казва, че целта, която са си поставили техните структури (около 250-300), е непременно да се запази целостта на електората на българските турци.

"ДПС начело с Лютфи Местан може би няма да успее да спечели депутатски места, колкото в досегашния български парламент, но сигурно ще бъде между потенциалните партньори в едно евентуално бъдещо коалиционно правителство. А това е истинската възможност нашите хора в България да участват в структурите на властта. Затова нямаме намерение да се съобразяваме с директивата на правителството", казва той.

Споделяне

Още от Избори 2013

Колко време давате на новия парламент?