Администрацията и митниците са основните източници на сивата икономика

Администрацията, вносът и митниците са основните източници на сиво-черния сектор и корупция, сочат проучванията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), съобщи Огнян Шентов, председател на Управителния съвет на центъра. Той откри кръгла маса на тема "Икономиката на престъпността и новите предизвикателства пред антикорупционните реформи".

Според данните на центъра все повече се наблюдава свиване на този сектор, макар че е рано да се дадат категорични оценки доколко устойчива е тази тенденция. Шентов цитира международни оценки, според които обемът на сивата и черната икономика в страната е между 30 и 36 на сто от брутния вътрешен продукт, което се равнява приблизително на 5-6 милиарда евро.

Сивата икономика е изградена от дейности, които не са забранени от законите, но извършването им не се обявява пред държавата по правилата и изискванията, е обяснено в брошура на ЦИД. Обяснението за черната икономика е, че тя представлява дейности, които са забранени и наказуеми от законите и тяхното извършване не се обявява пред държавата.
Според Шентов заслужава да се отбележи като положителна промяна фактът, че при приватизацията на българските предприятия напоследък кандидатите са били извън сектора на световната сива икономика.

Същевременно ходът на сделките за БТК и "Булгартабак" създава убеждение, че около тях има нещо нередно и единствено запазването на прозрачността може да доведе до успех, каза Шентов. Вицепремиерът Николай Василев коментира пред журналисти, че той няма нито един сигнал за корупция на хора в Агенцията за приватизация.

При откриването на конференцията Василев каза, че правителството полага сериозни усилия за намаляване на дела на сивата икономика и посочи четирите основни елемента на борбата с корупцията: поставяне на хора, решени да се борят със сивата икономика, на съответните места; създаване на закони, които да елиминират възможностите за корупция; намаляване на дела на държавата в икономиката; реформа в митниците.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?