Адвокатът на Симеон: Тази смехотворна история получи в България огромно значение

Адвокатът на Симеон: Тази смехотворна история получи в България огромно значение
Джандоменико Каяца, адвокатът на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски, се е срещнал в София със своя подзащитен, пише италианският вестник “Гадзета дел суд”, цитиран в поноделник от Дарик радио. Според Каяца, става дума за “една абсурдна история, в която е трудно да се разбере от какво трябва да се защитава Симеон”.

“Искаме да подканим италианските съдебни власти да приключат тази история що се отнася специално до Симеон и искаме неговият случай да бъде разглеждан отделно от случаите на Виктор-Емануил и Пиерпаоло Черани”, заявява адвокатът.

По отношение на прехванатите телефонни разговори между Виктор-Емануил и Черани, в които става въпрос за финансирането на избирателната кампания на партията на Сакскобургготски (за изборите от юни 2005 г.) в замяна на получаването на договор за построяването на педиатрична болница в София, Каяца коментира: “Единственото нещо, което бихме могли да направим по повод на това, че двама души са си бъбрили по телефона, от което впоследствие не е излязло нищо, е да покажем, че историята с болницата се е развила на правителствено и парламентарно равнище чисто и прозрачно и е завършила с отхвърлянето на проекта преди избирателната кампания на Симеон”.

“Искаме да накараме италианските съдии да размишляват върху хронологията на събитията”, казва още адвокатът на Симеон. “Италианските магистрати не знаят, че проектът е получил негативна оценка още преди началото на избирателната кампания, която Черани лъже, че е финансирал. Следователно не съществува дори и на теория възможността да се построи една корупционна хипотеза. Няма никакъв смисъл да се дават пари за избирателна кампания на някого, при положение, че проектът вече е бил отхвърлен”, обяснява той.

Според адвоката на Симеон, тази история, която от чисто технико-юридическа гледна точка е “смехотворна”, в България е получила “огромно значение”.

Персоналната оценка на Каяца е, че “враждебни към Симеон среди са използвали случая за политическа кампания срещу него, построена върху този случай”.

На въпроса дали Симеон трябва да бъде разпитван от италианското следствие, Каяца отговаря: “Да трябва да ходиш на разпит заради това какво са си бъбрили двама души по телефона, честно казано, ми се струва прекалено. Не възразяваме по никакъв начин, но искаме първо да ни бъде представено нещо много по-конкретно”.

След като гръмна така наречената Савойска афера, в която покрай името на италианския престолонаследник Виктор-Емануил Савойски бе намесено и името на неговия първи братовчед по майчина линия Симеон Сакскобургготски, бившият български премиер нае италианския адвокат Каяца, за да “очисти името му”. Сакскобургготски се споменаваше в прихванат разговор между Виктор-Емануил и бизнесмена Пиерпаоло Черани, в който Черани съобщава на принца, че е пръснал много пари да води български министри от кабинета на Симеон на свои разноски насам-натам, че Симеон иска да продаде “свой имот до магистрала” и че Черани е дал пари за предизборната кампания на НДСВ през 2005 г. срещу обещанието за участие в построяването на детската болница в София с кредит от австрийска банка.

Споделяне

Още от България