Алексей Навални поиска отмяна на резултата от изборите за кмет на Москва

Алексей Навални

Щабът на руския опозиционер Алексей Навални подаде в Московския градски съд искане за отмяна на резултата от изборите за кмет на Москва, съобщи ИТАР-ТАСС в четвъртък.

"Ние предадохме на съда десетки кашони с жалби срещу провеждането на изборите. Там има неоспорими и неопровержими доказателства за това, че те са незаконни. В Московския градски съд подадохме искане за признаване на цялостното гласуване за недействително, а после ще отнесем останалите жалби в районните съдилища. Общо имаме 951 жалби срещу работата на участъковите избирателни комисии", каза Навални.

В съда са били докарани с камион документи от порядъка на 50 000 страници. Според Навални искането за отмяна на резултата от изборите се основава на две нарушения: първо, раздаване на продукти на пенсионери в териториалните избирателни комисии и съставяне на списъци за гласуване по домовете; второ, неравен достъп на кандидатите до средствата за масово осведомяване.

Според Навални по време на разглеждането на жалбите съдът трябва да преустанови процедурата по встъпване в длъжност на избрания за кмет Сергей Собянин.

Московският градски съд обаче отхвърли това искане. Съдията Александра Лопаткина обяви, че поисканата от ищеца мярка "не влиза в списъка на обезпечителните мерки по Гражданския процесуален кодекс". В решението на съда се посочва, че встъпването в длъжност на обявения за избран кмет няма да попречи на изпълнението на решението на съда по иска на вносителя.

По-късно в четвъртък Сергей Собянин встъпи официално в длъжност. Церемонията се състоя в Залата на славата в Централния муза на Великата отечествена война в присъствието на президента Владимир Путин.

Руският президент пожела успешна работа на Собянин, който е бивш шеф на кремълската канцелария. В изказването си Путин каза, че кметските избори в Москва са преминали свободно и са показали, че властта може да се формира цивилизовано, а не с "най-различни деструктивни акции".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят